Breitner. Schilderbeest

Naar de markt, G.H. Breitner

Docent: Lisette le Blanc


Datum: donderdagmiddag 13 juni 2024

Aanvang: 14.00 uur

Entree: € 12,50 incl. koffie en thee in de pauze

Druk hier om uw kaarten te reserveren


G.H. Breitner

 Van 14 mei t/m 8 september is er in Singer museum Laren de tentoonstelling “Breitner. Schilderbeest”.

George Hendrik Breitner (1857-1923) is een van de meest belangrijke Nederlandse kunstenaars uit de late 19e eeuw. In de afgelopen decennia is Breitners werk vooral bestudeerd vanuit zijn onderwerpkeuze en zijn nostalgische gevoelens voor Amsterdam van rond 1900. Deze invalshoeken leverden Breitner bijnamen op als “De schilder van Amsterdam” en “Nederlandse impressionist”.

Met zo’n 80 schilderijen en tekeningen geeft Singer Laren een nieuwe kijk op het werk van Breitner. Op de tentoonstelling is te zien hoe hij experimenteerde met kleur en toets om een beeld te schetsen van het moderne stadsleven, het vrouwelijk naakt, de nacht en …hinnikende paarden. Zij vormen de rode draad binnen de ontwikkeling van zijn oeuvre. Omdat hij de anatomie en beweging van dit edele dier door en door kende, leverde een paard een ideaal beeldmotief om te experimenten met compositie, kleurgebruik en lijnvoering.

Kunsthistorica Lisette le Blanc neemt u mee in het werk en leven van George Hendrik Breitner en laat u zien hoe modern en vernieuwend hij eigenlijk is geweest: een waar schilderbeest!

Deel dit bericht, kies een platform!