Gerrit van Meurs, Schilderijen, Tekeningen en Fotografie

Frans Eijgenraam en Jos Zandvliet, Beeldhouwwerk


Datum: Donderdag 25 april t/m zondag 20 mei 2024

Openingstijden: Donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Gerrit van Meurs

Bijna 25 jaar zeilde ik jaarlijks een week over de Waddenzee. Een week vol wind en wolken, zon en zee, zand en zout. In deze wereld is mijn liefde en fascinatie voor water geboren.
Sinds 1999 woon ik in Wamel aan de Waaldijk. Ik wandel graag langs de rivier. Vanaf de punt van een strekdam kan ik eindeloos kijken naar de bewegingen van het water.
In de rivier zie ik de eeuwige beweging van het trage stromen. Het immer voortdurende ritme van de golven. Het licht van de zon deinend in miljoenen tintelende sterretjes. Soms zwelgt de rivier tot een majestueuze watervlakte die de dijken doet sidderen.
Water is alom aanwezig in mijn beeldend werk. Het gaat me niet eens zozeer om de rivier. De oevers mijd ik. Het gaat me louter om water.
In verf, inkt en krijt probeer ik alsmaar dichter bij het water te komen.


Frans Eijgenraam

Bij mij begint het vormen in steen vaak met een idee of soms ook meerdere. Het beter of mooier doen dan een vorige steen of juist helemaal anders, met liefst een technische uitdaging. Zo’n idee omvat nooit een complete vorm, maar hooguit een deel ervan.
Al werkend en zoekend komen dan vanzelf toch weer thema’s of een haktechniek uit eerdere beelden naar voren. Een idee valt ook weer af, complexe vormen worden weer eenvoudig. Tussendoor blijkt een steen nooit perfect van structuur, daarop aanpassen maar ook op de vierkante millimeter er omheen werken is dan nodig. Maar volmaakt moet het niet worden.
In meerdere beelden is een scheiding in tweeën te zien: helemaal gesplitst, tegen elkaar of los; verschillende stenen bij elkaar of uit één steen gekomen.
Favoriete steensoorten zijn marmer en hardsteen. Tot nu toe bijna helemaal handwerk, nauwelijks iets machinaals. Maar dat komt eraan.


Jos Zandvliet

Voor mij is beeldhouwen een kwestie van voelen. Vanaf het moment dat ik een ruwe steen zie die me aantrekt, is er verbondenheid. Als ie op de bok ligt, hak ik eerst de buitenkant aan en later werk ik ook steeds rondom. Zo leg ik voortdurend contact (wat letterlijk ‘samen-voelen’ betekent).

Steeds is er een indruk van de vorm die in aantocht is en zich gaandeweg ont-wikkelt. Het beeld dient zich aan, bijna als vanzelf.

Waar geen wil is, is de weg.


De exposanten zullen regelmatig aanwezig zijn: Gerrit van Meurs is er elke zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Jos Zandvliet is er op vrijdagmiddagen. Op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag zijn ze er alle drie.

Deel dit bericht, kies een platform!