Weefcollectief Metamorfose

Metamorfose is een groep van 8 enthousiaste weefsters die om de zes weken bij elkaar komt en elkaar inspireert tot nieuw weefwerk. We bespreken ieders werk en geven daar onze kijk op. Iedereen in de groep heeft zijn eigen stijl en voorkeur voor bepaalde materialen. We weven met o.a. katoen, wol, linnen, polyester, koperdraad en paardenhaar, zowel twee- als driedimensionaal. Soms maken we ook een groepswerk rond een thema.

Paulien van Asperen, Tonny van den Berg, Thera Berkhout, Ank Hazelhoff, Marijke Jochijms, Lia Rath, Marijke Scheepstra en Nel Vervoorn


Datum: vanaf donderdag 3 t/m 27 oktober 2024

Openingstijden: Donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Paulien van Asperen

Ik begon in 2005 met een introductiecursus weven om te kijken of ik het wel leuk vond. Na één les was ik al gegrepen door de oneindige mogelijkheden van technieken, materialen en kleuren! Daarna heb ik bijna een jaar in Zwolle les gehad. Sindsdien volg ik elke winter meerdere weefcursussen bij allerlei docenten door het hele land en ik weef vrijwel dagelijks naast mijn baan. Eerst weefde ik vooral sjaals en dekens, nu met name objecten.

Weven geeft me de mogelijkheid om ideeën, visuele elementen uit de wereld om me heen en inspiratiebronnen uit de kunst om te zetten in concrete weefsels.

Wat me echt fascineert zijn repetitieve abstracte elementen die beweging en diepte suggereren of zelfs optisch misleidend zijn voor het oog. Om deze elementen in kleur en textuur en verschuivende, maar repetitieve patronen te rangschikken, vind ik heel spannend.

Het verhaal achter mijn weefwerk kunt u lezen op mijn website: www.paulienvanasperen.nl


Tonny van den Berg

Mijn interesse in weven is begonnen rond de jaren ‘60. Ik woonde in Delft, waar Wil Pennings op het Oude Delft een mooi weefatelier runde.

Regelmatig liep ik bij haar langs om te kijken wat voor prachtige lappen zij weer op het weefgetouw had staan. De weefsels waren meestal van wol met een mooi kleurverloop. Een lust voor het oog.

Rond 1978 heb ik een weefgetouw aangeschaft met het idee om ook van die mooie lappen te weven, maar daar waren wel enige cursussen voor nodig. Eerst bij Marian Stubenitsky in Wageningen en daarna bij Marijke Dekkers in Gouda.

Met weven heb ik een knipperlicht verhouding. Jaren kan het weefgetouw leeg staan om vervolgens weer de draad op te pakken (letterlijk en figuurlijk).


Thera Berkhout

In 1980 begon ik met weven. Huub, mijn man, attendeerde me op een weefgetouwtje dat in Arachne stond en zei: Dat is echt wat voor jou en van de eerste dag af vond ik het geweldig.

Daarna diverse cursussen gevolgd o.a. een cursus in Tilburg, die door de Federatie Landelijk Weef Kontakt werd georganiseerd (nu Weefnetwerk).

In 1990 leerde ik Dini Cameron uit Canada kennen. Zij ontwikkelde het weefprogramma Pro Weave. Dat boeide me enorm en zo werd ik de eerste tester in Nederland van het weefprogramma Pro Weave. Dit doe ik nog steeds als er weer iets aan het programma wordt verbeterd.

Als technisch weefster wil ik niets van koperdraad e.d. weten. De techniek en het gebruik van de computer interesseert me veel meer. Zo kom ik met gebruik van de computer en het weefprogramma op mijn 32-schachts weefgetouw tot mijn werkstukken.


Ank Hazelhoff

Na vele handvaardigheden, zoals boetseren, hout bewerken, zilversmeden en kleding maken kwam ik in aanraking met weven. Nu kon ik iets van draad tot kledingstuk maken.

Begin jaren 80 kon ik in de buurt een beginnerscursus volgen. Hierna ging alles in een stroomversnelling. Diverse andere cursussen volgden. O.a. een 3-jarige opleiding miniatuurweven. Hier leerde ik veel over vormgeving, maar miste daarbij vaak mijn weefgetouw. Daarna volgde ik een 3-jarige weefopleiding in Gouda bij Marijke Dekkers. Hier heb ik mijn weg gevonden met het kunnen maken van 2- en 3-dimensionale weefsels door het gebruiken van koperdraad in het weefsel. Het is boeiend om als het ware te boetseren met draden en zo een beeld te vormen. Extra bij het weven is dat je er door de draden kleur aan kan toevoegen.


Marijke Jochijms

Al vanaf haar jeugd heeft ze allerlei textiele technieken toegepast, maar vanaf de jaren ‘90 heeft zij zich gespecialiseerd in de weeftechniek. Na de 3 jarige weefopleiding in Gent is zij zich meer gaan toeleggen op de experimentele weefkunst.

Zij houdt van uitdagingen aan te gaan en te onderzoeken wat mogelijk is binnen het kader van het getouw. Zij is steeds zoekend naar nieuwe materialen om te verwerken in haar weefwerk. Zo heeft zij regelmatig gewerkt met foto’s, allerlei papier en cassettebandjes. De afgelopen periode heeft zij o.a. gewerkt met spijkers en boomschors.

Maar naast haar kunstzinnige werk vindt zij het ook heerlijk om gewoon in het ritme van het weven te komen en b.v. mooi gekleurde sjaals te weven.

Naast het creëren van haar eigen weefwerk was zij 20 jaar verbonden als docent aan de vakopleiding “Weven Karmijn” in Driebergen (vakopleiding voor mensen met een beperking) en daarnaast heeft zij 15 jaar de weefgroep in het Nederlands Openlucht Museum begeleid.

Zij werkte mee aan verschillende exposities, regionaal en landelijk.

Deel dit bericht, kies een platform!