‘Schatplichting aan het SURREALISME’

 er is werk van vier kunstenaars te bewonderen; allen lid van het Surrealistisch Collectief:

Patrick van de Linde, Redmer Hoekstra, Bram de Winter en Rob van Klaveren


Datum: Donderdag 31 oktober t/m zondag 24 november 2024

Openingstijden: Donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 2 november 2024 om 14.00 uur 


PATRICK VAN DER LINDE

Op zijn dertiende kreeg Patrick van der Linde (Landsmeer 1972) de schilderdoos van zijn vader. Vanaf dat moment is olieverf het medium voor zijn ideeën. Een toevallig uitgeknipte foto van “Simeon, de Zuilenheilige” van Carel Willink kwam boven zijn bed te hangen; Zijn liefde voor het Magisch Realisme en later ook het Surrealisme werd geboren. Met zijn opleiding tot illustrator aan het Grafisch Lyceum Amsterdam koos Van der Linde voor de veilige weg. Na het behalen van zijn diploma richtte hij zich op twee dingen: reizen en schilderen. Over een periode van 7 jaar reisde hij de wereld rond van Australië tot Japan en van Mexico tot Peru. Op zijn dertigste koos hij voor het full time kunstenaarschap en exposeerde hij overal in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken. Ondertussen kunnen mensen in India ook genieten van het werk van Van der Linde: in 2023 maakte hij in Khajuraho een muurschildering.


Redmer Hoekstra (1982) is in 2009 afgestudeerd aan de kunstacademie te Zwolle als Beeldend kunstenaar en illustrator.

Als kind was ik een dagdromer en had ik allemaal theorieën over hoe de wereld in elkaar zat. Dit wist ik op de academie te herontdekken en in mijn tekenen te verwerken.

Veel inspiratie vind ik in het filosoferen over werkelijkheid, over de werking van dingen, het bewegen van een dier of ding. Mijn associatieve brein legt vaak links tussen verschillende vormen en dit levert hele vreemde en fascinerende combinaties op. Hierdoor krijgt een onderwerp vaak een volledig ander gevoel of betekenis maar heeft het (voor mij) wel een vreemd soort logica.

Mijn werk bestaat uit pentekeningen op papier. Ik werk met fineliners. Door arcering ontstaat licht en ruimtelijkheid, wat de tekening doen leven. Het werk gaat ook over verwondering. Voor mij een van de mooiste menselijke eigenschappen. Het is een bewerkelijke en bijna ambachtelijke techniek. Een tekening kost gemiddeld al gauw 32 tot 40 uur.

info@redmerhoekstra.nl  www.redmerhoekstra.nl                                                         www.redmerhoekstra.nl/shop


Bram de Winter (1955) heeft zichzelf gevormd in de beeldende kunst met als specialisatie; surrealistische schilderijen.

Hij laat zich niet remmen door bestaande conventies en zoekt steeds de randen op van wat er mogelijk is. Het resultaat is altijd uniek werk.

U ziet dit bijvoorbeeld terug in de mixed-media techniek die hij toepast op zijn schilderijen die wel traditioneel zijn uitgevoerd in olieverf op linnen. Maar na 2000 zijn er bij de meeste kleine toevoegsels van een ander materiaal in de compositie verwerkt…. zelfs ook gaten in het doek.

De  serie ‘Trianguli’ heeft naast een basale pentekening ook deze toevoegingen van allerlei soorten materialen met vaak als extra een gebrandschilderd glas in de lijst. Ook zijn glas-in-lood werkstukken voert hij, als het mogelijk is driedimensionaal uit met daarin ook niet zelden ‘vreemde voorwerpen’ .

Zijn laatste experiment past weer helemaal in deze tijd waar we zo spaarzaam mogelijk willen omgaan met materiaal; in de spouw van afgekeurde dubbelglas ramen wordt een soort mozaïek gecreëerd van restanten kleurloos figuurglas en gekleurd Kathedraalglas onder de titels; Caleidoscope 1, 2, 3 etc.

In de jaren 2011 tot ’15 kwam er zelfs een serie kunstwerken tot stand met asfalt als toevoeging.


Rob van Klaveren werd geboren in 1959 in Deventer, Nederland.
Dat schilderen iets voor hem was ontdekte hij voor het eerst tijdens de tekenlessen op de middelbare school. In deze periode begon hij te experimenteren met olieverf, aanvankelijk op hardboard en later op linnen, maar hij volgde nooit les. Vanaf het moment dat hij in 1978 begon met zijn studie geneeskunde, maar ook tijdens zijn vervolgopleiding tot longarts, had hij altijd zijn schildersezel naast zijn bureau staan zodat hij het studeren kon afwisselen met schilderen. Meer en meer werd het schilderen een passie. Uit deze periode 1975-1998 stammen zijn eerste reeks schilderijen.

In de jaren 1998-2010 kwam hij helaas niet aan schilderen toe door zijn drukke werkzaamheden als academisch werkend longarts-oncoloog. Na een carrière move in 2011 kwam er ineens veel meer vrije tijd beschikbaar en besloot hij het schilderen weer op te pakken. Sindsdien maakt hij ongeveer 4 schilderijen per jaar naast een part-time baan als longarts. In 2013 werd hij geregistreerd als auto-didactisch professioneel kunstenaar bij de stichting KUBRA. Zijn stijl is magisch realistisch met vele symbolische elementen. In 2021 werd hij genomineerd voor de Nederlandse Portret Prijs (DNP) en in 2023 kreeg hij een top 100 plaats bij de Internationale FiKVA wedstrijd voor figuratieve schilderkunst en kreeg hij een Certificate of Artistic Achievement in het kader van de Luxembourg Art Prize 2023. Tevens werd bij in 2023 lid van de Pulchri Studio in Den Haag. In 2024 werd hij Meester van het Realisme.


 

Deel dit bericht, kies een platform!