Cursus Beeldhouwkunst

Charlotte van Pallandt

Docent: Peter Schipper


Data: donderdagmiddag 31 oktober, 7 en 14 november 2024 (Herhaling van de cursus in voorjaar 2024)

Aanvang: 14.00 tot 16.00 uur

Kosten cursus totaal : € 40,00 (incl. 2 fullcolor naslagwerken).

Kosten losse cursusbijeenkomst: € 17,50 (incl. 1 fullcolor naslagwerk).

Druk hier om uw kaarten te reserveren


Barbera Hepworth

Nadat we in vorige cursussen de belangrijkste ontwikkelingen in de schilderkunst en architectuur van de laatste 150 jaar hebben verkend, richten we onze aandacht dit keer op de beeldhouwkunst. De rode draad is ook nu weer de laatste 150 jaar. De keuze aan kunstenaars, thema´s en materialen is ruim, evenals de verschillende stromingen. Ruwweg van figuratief tot constructivistisch. Van brons tot steen, hout en kunststoffen. In drie bijeenkomsten ontdekken we samen de belangrijkste stromingen en kunstenaars. Kubisme, Futurisme, Constructivisme, Expressionisme etc. tot Land-art en installaties. Tenslotte wordt het menselijk lichaam zelf een kunstobject in de Body-art.

Les 1: Van Rodin, die het academisme wist te overwinnen, tot de surrealist Salvador Dali. Van de zachte, ronde, natuurlijke vormen van Maillol tot de hoekige lijnen van Lipschitz. Van de emoties van Lehmbruck en Käthe Kolwitz tot de uiterste perfectie van Brancusi.

Les 2: We richten ons op de periode na de Tweede Wereldoorlog met kunstenaars als Henri Moore en Barbara Hepworth. Verbazen ons over de mega objecten van Claes Oldenburg, de kitscherige objecten van Jeff Koons en de uitgeklede boomstammen van Giuseppe Penone.

Les 3: Stonden tijdens de twee vorige bijeenkomsten de buitenlandse beeldhouwers centraal, nu leggen we de focus op Nederland met kunstenaars als John Rädecker, Hildo Krop, Mari Andriessen en Charlotte van Pallandt. Anderzijds zijn er meer abstracte makers van beelden, denkend vanuit basisvormen en materialen, zoals André Volten, Carel Visser en Woody van Amen. Extra aandacht krijgen de beelden in de openbare ruimte en beeldentuinen.

Twee boekjes begeleiden de cursus, zodat u thuis of onderweg nog even kunt nagenieten of net even dat ene kunstwerk weer kunt opzoeken.

Met vriendelijke groet, Peter Schipper


Meer info over Peter Schipper

Opleiding: Christelijk gymnasium in Utrecht en daarna studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht

Allereerst werd een goede algemene basis gelegd op het vlak van de beeldende kunsten en architectuur.

Als specialisatie koos ik voor kunstnijverheid en wel in het bijzonder meubels, aardewerk, zilver. Bijvakken waren archeologie en sociaaleconomische geschiedenis.

Nog tijdens mijn studie kon ik beginnen als conservator van het Nederlands Goud-, zilver- en klokkenmuseum in Utrecht. Toen dat museum vertrok naar Schoonhoven, ben ik verhuisd naar Tiel om te gaan werken als streekconservator van de musea te Tiel (Flipje en Streekmuseum), Culemborg (Elisabeth Weeshuis Museum) en Zaltbommel (Museum Stadskasteel, voorheen het Maarten van Rossummuseum). Het organiseren van tentoonstellingen was een van mijn taken. Ook moderne beeldende kunst behoorde ertoe.

Al heel wat jaren geef ik ook lezingen over diverse onderwerpen, variërend van kunst, antiek en Flipje tot de geschiedenis van de beeldende kunsten en architectuur. Ik heb groepen in Heteren, Den Bosch en natuurlijk het Stroomhuis in Neerijnen.

Van mijn hand verschenen tientallen artikelen en boeken over de geschiedenis van onze streek.

Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en twee kleinkinderen.

Hobby’s: restaureren van oudere gemotoriseerde voertuigen en maken van muziek.

Ik vind het plezierig om mijn kennis over te brengen op anderen en hen enthousiast te maken voor de wereld van de beeldende kunsten. Kijken en samen ontdekken zijn daarbij sleutelbegrippen.

Deel dit bericht, kies een platform!