Rituelen van Herbert Curiël  


Datum: Donderdagavond 21 november 2024

Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 8.00 incl. koffie/thee

Druk hier om uw kaarten te reserveren


Nu voor ‘Nederland leest’ dit jaar de verfilming van de roman van de auteur die centraal staat, namelijk Joe speedboot van Tommy Wieringa pas in 2025 te zien zal zijn, vertonen we verfilming van de klassieke roman van Cees Nooteboom.

Verscheidene regisseurs hadden een verfilming van deze filosofische roman aan zich voorbij laten gaan, terwijl toch de thematiek interessant is en cinematografisch de mogelijkheid biedt waardevolle rituele handelingen zoals een Japanse theeceremonie te tonen.

Herbert Curiël slaagde er na vijf jaar noeste arbeid in deze roman te verfilmen dankzij een interventie van Huub Bals die op een financiële bijdrage van het Filmfonds aandrong. De hoofdrollen zijn voor Thom Hoffman (magistraal) en Derek de Lint en speelt zich af in de tijd rond zwarte maandag, de beurskrach van 19 oktober 1987.

De film volgt de tekst uit bewondering  voor het complexe literaire voorbeeld zo trouw dat  passages letterlijk in voice overs geciteerd worden. Het risico van een dergelijke handelwijze in een filmadaptatie is dat de film terecht / ten onrechte (dat is de vraag voor vanavond) als te literair wordt beoordeeld. Vandaar de lovende en ook vernietigende kritieken.

Deel dit bericht, kies een platform!