webzachtekracht22019

Expositie van Bouke Feleus (Zoelen) musicus en schilder, en Meau Verweij (Geldermalsen) installatie maker en woordenmens

Zachte kracht

dinsdag 10 september t/m zondag 6 oktober

Dit met een beperkte onderbreking op vr 29 en za 30 september (vanwege de open atelier route van WaardArt). Alle andere dagen: dagelijks van 11 tot 17 uur. De maandagen uitgezonderd. Toegang vrij

Op Open Monumentendag - zaterdag 14 september - wordt de expositie geopend op een wijze die past bij het monumententhema van dit jaar: 'Plekken van Plezier'. Het tijdstip daarvan wordt nog nader bekendgemaakt.

Twee bescheiden kunstenaars uit het Rivierenland begeleiden de overgang van zomer naar herfst in het expositieprogramma van het Stroomhuis.

Bouke Feleus (Zoelen)

Bouke is een kunstenaar met veel kanten. Hij doorliep wel een kunstvakopleiding, echter geen beeldende maar een muzikale: het conservatorium (compositie, piano). Hij is behalve gediplomeerd musicus ook ongediplomeerd dromer en kan misschien juist door de intensieve muzikale training de stilte zeer waarderen. Die wordt door hem dan ook in hoge mate ervaren in de woordeloze poëzie van het beeldende. De naam Feleus is overigens een Zeeuwse naam.

Het beleven van het Zeeuwse landschap, het licht, de geluiden, de geuren, is een gevoel van overspoeld worden. Het sublimeren in verf van die haast meditatieve ervaring blijft natuurlijk subjectief.Er hangt in de Delta een sfeer, die mooi en zuiver maar niet romantisch of pittoresk is. De zee is geduldig-wreed, onverschillig, oppermachtig maar maakt ook de wind mild in de winter en prikkelend in de zomer. 
Bouke Feleus maakt schilderijen uitgevoerd in olieverf op paneel die vaak Zeeuwse onderwerpen weergeven. Er zijn vaak wat de waterstaatkundige noemt “kunstwerken” in te zien zoals pijlerdammen, zeeweringen, sluizen. Moderne constructies omspoeld door hetzelfde oude water als de schelpen. Verdronken Land, beesten die op de dijken zowat jaarrond aan de wind en de zoutmist zijn blootgesteld, elzenboompjes en gras vechtend tegen het zilt, op de dijk even een vleugje zon dan weer grijze schaduw, of de peilloze weemoed van een afgesloten zeearm met het -te- stille water. Toch zijn de figuratieve onderwerpen eigenlijk slechts voertuig, medium voor de sfeer van een belevenis. De kleuren in de wijdse landschappen en de nooit ophoudende afwisseling van hun warme en koude varianten nodigen uit om visueel "lekkere" olieverfschilderijen te maken met fijn licht en rijke structuren.

Voor een afgestudeerd pianist is een ‘kleine harp maximaal 'back to basics'. Er zit geen mechaniek tussen jou en het trillend gedeelte, je moet lijfelijk contact maken met de bron van je geluid: de snaren. ‘Dit is echt het minimum dat je nodig hebt om met snaren muziek te maken. Dit is alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn

Ik speel voornamelijk nog eigen arrangementen (die ik niet uitschrijf, ook al omdat ze voortdurend evolueren) van traditionals alsmede improvisaties en begeleidingen. Op de harp begeleid ik Annelie Brinkhof (zangeres, zingt beroepsmatig in het Groot Omroepkoor) en Roelof Rosendal , master uilleann piper (hij speelde o.a. bij Flairck). Verder vorm ik als harpist met hen en wisselende gastmuzikanten de Ierse band Poitín.

Luister naar harp geluidsfragmenten op http://www.boukefeleus.nl/muziek/. Meau Verweij (Geldermalsen) 


In je kindertijd was elke tent een plek waar je plezier had.

Om de opening van deze expositie, die zal plaatsvinden op zaterdag 14 september - Open Monumenten  Dag - te vieren is er muziek bij de opening en zijn er ‘tenten’ van Meau Verweij. Hij zegt daarover:

shelters, tipi's, tenten

reis ver

-blijfplaatsen

om een moment stil

te staan, bij een uitzicht,

een vergezicht, een

inkijk, een inzicht,

of gewoon een tekening,

een gedicht..

Daarnaast brengt hij binnen verrassende kleding.
Meau zoemt met zijn woorden in op deze expositie:

vanuit beleven, kijken, zien

via foto's, schetsen, teksten

naar schilderijen, tekeningen, & betekenis

naar ruimtelijke projecten, & inhoud

van westerse vrijheid, & oosterse directheid

van hartsgrondig kijken, naar verstild zien...

tenten, tekeningen, trouwjurken..... 

& wat komen gaat....