VERRE VOGELS
Ien van Laanen
Patricia Suer
Angela de Vrede


Twee illustrators en een theatermaker


Te zien van vrijdag 8 mei t/m zondag 31 mei

Opening door Midas Dekkers zaterdag 9 mei 15 uur

expositie mei 20 2Patricia Suer (1957) is autodidact en geboren en getogen in het hoge Noorden. Zij heeft in haar leven een unieke combinatie van theater maken met beeldende kunst ontwikkeld. Vandaar dat het boek, dat in 2019 ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum
uitkwam, de titel “Spelen met Kunst” kreeg.*) 

Ruim veertig jaar geleden begon zij (solo) als (poppen) theatermaakster die voornamelijk met zachte materialen werkte. Maa
r omdat ze steeds vaker voorstellingen en-plein-air ging spelen zocht ze naar materialen die tegen weer, wind en een stootje konden. Vanaf het moment dat ze decorstukken en attributen voor haar theatervoorstellingen van ijzer ging maken bleek ze te kunnen toveren met het materiaal en ontpopte zij zich tot een talentvol beeldend kunstenaar.

In haar ijzeren werk zie je bezieling en beweging (letterlijk) en vaak humor en emoties. Uit de losse pols schept ze niet alleen draken, eenden, vogels, schapen maar ook bomen met trappen en hutten, voertuigen, fietsmobielen. Bewegende fantasieën die een wereld oproepen waar je vroeger als kind in geloofde, maar die gaandeweg in het volwassen leven verdwenen is. Waar haar kunstobjecten aanvankelijk een spin-off zijn van haar theatervoorstellingen, ontstaan er nu voorstellingen uit de objecten die ze maakt. Zo leidt een recente serie pop-up boeken tot de nieuwe voorstelling ‘Een Boekje Opendoen” en de act “De Boekenkar”.
In 2019 verschijnt er naast het boek, ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum, ook een documentaire met de titel ‘Theater Suer’ te zien op: https://www.parmando24culture.nl/theater-suer-documentaire/

Theater Suer heeft veel voorstellingen gespeeld voor de Nationale Parken in Nederland en op vele theaterfestivals in binnen en buitenland. In 2020 zal zij met werk en voorstellingen te zien zijn op de 49ste editie van kunstroute De Open Stal (11 juli t/m 9 augustus) in Oldeberkoop (Fr) http://www.openstal.nl

*)te bestellen via de site www.theatersuer.com

expositie mei 20 3Angela de Vrede (1949, Maastricht) krijgt haar opleiding van 1965 tot 1969 aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten van Maastricht. In 1969 ontvangt zij de Edmond Hustinx prijs. Vanaf 1969-1970 werkt zij als Illustrator in vaste dienst bij bureau Prad in Amsterdam, volgt de Cursus Creatief Pedagogisch Didactische bijscholing in 1973 en werkt daarna als docent illustreren aan de Venlose Vrije Academie, de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en de Academie voor Kunst en Vormgeving Den Bosch. Ze werkt verder als gastdocent aan de Academie Breda, Den Haag, Hogeschool Gelderland Nijmegen, Katholieke leergangen Sittard.

Vanaf 1981 tot 2001 werkt zij regelmatig voor de Volkskrant, waar haar werk te zien is in het wetenschapskatern, het Vervolg, Kunst, Traject, Cicero. Ze tekent jaarverslagen voor Océ van der Grinten, T.N.O, Bouwfonds, V.A.M, Gasunie. Teleac, B.S.A, BrightHouse Management BV (jaarboek 2000), illustreert kinderboeken voor uitgeverij Meulenhoff, Querido, Leopold en maakt in samenwerking met Midas Dekkers, vijf kinderboeken, waarvan de laatste titel “Botjes” is uitgegeven door Querido in 2007.
Angela is auteur en Illustrator van het in 1998 verschenen kinderboek “Wat zie je dan?” uitgeverij Leopold. Naast dit boek is een tentoonstelling georganiseerd in Kasteel Groeneveld Baarn 1998 en het Natuur Historisch Museum Groningen 2000.
In 2011 wordt bij uitgeverij Querido "Ik wil vleugels" uitgegeven met tekst van Jan Paul Schutten. Ze vervaardigt natuurtekeningen voor o.a. Drukkerij Rosbeek - Nuth, Grasduinen, Natuurmonumenten, Limburg Landschap, Geïllustreerde Pers, De Levende Natuur, Grafisch Nederland 86. Ze illustreert voor schoolboeken binnenwerk en omslagen i.o.v. Zwijsen, Tilburg, Wolters Noordhoff, Groningen, Meulenhoff, Amsterdam en Thieme, Zutphen.

Solo exposities toegepast en vrij werk:
1980 Natuur Historisch Museum Maastricht
1984 Stedelijk Museum Schiedam
1984 Gasunie Groningen
1985 Historisch Museum Het Palthehuis Oldenzaal
1985 en 1989 Stedelijk van Reekum Museum Apeldoorn
1989 en 1998 Kasteel Groeneveld Baarn
1999 A.B.P Heerlen
2000 Natuur Historisch Museum Groningen
2011 Infocentrum Limburgs Landschap, expositie - Ik wil vleugels -

Groepsexposities:
2001 Bologna Italië
2001 Stedelijk Museum, Amsterdam
2001 Galerie de Verassing, Utrecht
2003 Salon Du Livre, Parijs 
2008 Open huis Millen, Sittard

Ien van Laanen, haar werk (Venlo 1956) valt op door de techniek en de beeldtaal die zij gebruikt. Ze tekent, schildert, fotografeert, verzamelt, knipt en plakt. Ze werkt met even veel gemak digitaal als analoog en maakt gebruik van alle mogelijkheden die de computer haar biedt. Haar beelden zijn meestal een mix van beide technieken en haar werk bestaat daardoor vrijwel altijd, letterlijk en figuurlijk, uit meerdere lagen.

Begint na haar kunstopleiding in 1980 met autonoom werk. Ze exposeert o.a. in het Drents Museum te Assen en in diverse galeries in Groningen en Amsterdam en ontwerpt grafiek en toneelbeeld voor het Grand Theatre in Groningen. Sinds 1990 heeft ze zich toegelegd op ontwerp en illustratie. 
Ze werkte ruim 25 jaar als illustrator voor landelijke dagbladen en tijdschriften o.a. voor de Volkskrant, ze tekent daar voor alle katernen en voorziet de populaire serie ‘Encyclopedie der Nederlanden’ van Wilma de Rek en Bert Wagendorp, van illustraties. De serie is later als boek verschenen en de illustraties zijn op originele tegels uitgebracht. De serie wordt een echte hit. Daarnaast werkt ze voor HP-de Tijd, Vrij Nederland en de Groene en wordt ze de eerste vrouwelijke tekenaar die bij Politiek in Prent exposeert waar ze tweemaal een eervolle vermelding krijgt voor haar politieke prenten.
Ze werkt voor diverse opdrachtgevers en ontwerpt beeld voor culturele en non-profit organisaties. Ze illustreert het materiaal voor de campagne van de Kinderboekenweek 2000 en ontwerpt posters voor Amnesty en de gemeente Utrecht. Voor de Stichting ‘Verdriet door je hoofd’ maakt zij het logo en illustreert het omslag en binnenwerk van het ‘Kankerwoordenboek voor kinderen’. Illustraties van haar sieren de omslagen van De Schrijfbibliotheek van uitgeverij Atlas-Contact. Zij ontwerpt posters, displays, pakpapier, T-shirts en ander promotie¬materiaal. Ze illustreert o.a. ook de covers van de Nederlandse Harry Potter, die in 2001 met het ‘Apeldoorns Uiltje’ bekroond zijn en die JK Rowling uitroept tot haar favorieten. 
Ze schrijft lesprogramma’s op het gebied van illustratie en ontwerp, geeft seminars, lezingen en cursussen en begeleidt van tijd tot tijd studenten. Ze werkt o.a. voor HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Ien’s werk voor Harry Potter en voor de Griezelbus van Paul van Loon is onlangs nog geëxposeerd in de bibliotheek van Geldermalsen waar zij ook regelmatig tekenlessen verzorgt voor kinderen van verschillende leeftijden.
Het televisieprogramma ‘Het Klokhuis’ wijdt een aflevering aan Ien van Laanen en deze is te zien op: https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/418/Ien-van-Laanen

Ze exposeert in binnen en buitenland o.a.: 
Solotentoonstelling in 1993 te Den Haag in de 2e Kamer: ‘Van voren en Opzij’, Minister portretten gepubliceerd in Opzij bij de Interviewserie ‘De meetlat’. De Volkskrant schrijft naar aanleiding van die tentoonstelling: “Nederland kent nauwelijks vrouwelijke politieke tekenaars. De portretten die Ien van Laanen in Opzij publiceerde, maken dat gemis in één klap goed.” (Patrick v.d. Hanenberg).
Solotentoonstelling “Papieren Tijgers” in 2006 Amsterdam. Midas Dekkers schrijft hierover in de VARA gids: “Ien maakte een nog uiliger uil. Ze kan sneller scheppen dan God zijn soorten uit laat sterven.”
Jaarlijkse groepstentoonstellingen van de Stichting Pers en Prent: “Politiek in Prent” van 2000 tot 2011. 
Groepstentoonstelling 2006 Kunstenaarscentrum Bergen: “illustrators-het gebied belicht tussen autonome en functionele kunst”. 
Solotentoonstelling 2012 Nederlands Tegelmuseum Otterlo: ‘De tegels der Nederlanden’. ‘Tegels der Nederlanden prenten en tegels’ in het CBK Amsterdam.
Rondreizende groepstentoonstelling “Typisch Hollands” :
O.a. in: Huizer museum, Museum de Oude Wolden, Hasenkabinett, Duitsland. 
Werk van haar is opgenomen in de vaste collectie van het Prentenkabinet Atlas in Den Haag