GESTAALD EN VOGELVRIJ 2

GESTAALD EN VOGELVRIJ

EXPOSITIE IN STAAL EN KLEUR
MARIANNE VAN DEDEM-HENSTRA en LOLKE VAN DER BIJ

Te zien van donderdag 26 maart t/m zondag 19 april

Marianne van Dedem & Lolke van der Bij

Buitenkunst - Sculpturen van RVS met kleur - Panelen met kleur - Buitenschilderijen

Lolke van der Bij
Lolke van der Bij is geboren in Friesland (1949). Hij woont al jaren in Maarssen en is werkzaam als schilder en beeldhouwer. In zijn driedimensionale werk is roestvrijstaal het meest geëigende materiaal waarmee Lolke zijn bewogenheid en gevoelens vorm kan geven. De sculpturen bestaan vooral uit abstracties. Sommige beelden zijn echter meer figuratief van uitbeelding, waarbij hij de essentie van een figuur op subtiele wijze tot uitdrukking weet te brengen. Hierbij wil hij met zo weinig mogelijk franje doordringen tot de werkelijke kern. Ieder detail dat de aandacht van de vorm kan afleiden wordt als overbodig beschouwd.
Thema's als spanning, beweging en communicatie spelen tevens een belangrijke rol in zijn werk en geven de vorm meer kracht. Naast vormgeving heeft technologie zijn warme belangstelling, hij heeft dan ook een technische achtergrond. Als ontwerper van monumentale beelden combineert hij artistiek kunnen met technische mogelijkheden. De behoefte aan eenvoud, het streven naar essentie staat centraal in het werk van deze kunstenaar.
Lolke exposeerde met succes op vele plaatsen in Nederland, België en Duitsland. Hij is de laatste jaren bezig met het combineren van materialen, soms alleen, soms met anderen. Sinds een aantal jaren werkt hij samen met Marianne van Dedem-Henstra.
www.lolkevanderbij.com – 065 3549 913 -  lolke@kunstonline.org 

Marianne van Dedem-Henstra
Marianne van Dedem-Henstra (1968) is autodidact en schildert vooral uit gevoel en vaak in ronde vrouwelijke lijnen. Door de vorm, de kleur en het gebruiken van natuurlijke materialen ontstaan er energieke bewegingsvolle beelden. Het resultaat kan abstract zijn of figuratief. Wat je ziet is van belang maar zeker ook het gevoel en de passie die zij in haar schilderijen stopt zijn voor haar belangrijk om de toeschouwer mee in aanraking te brengen. 
De materialen waarmee zij werkt zijn een mix van oud ijzer, oude tegels, bitumen, hars en moderne materialen als kaolin, epoxy en roestvrijstaal. Door de vorm en kleur van al die verschillende grondstoffen ontstaan energieke, bewegingsvolle beelden. Die zijn meestal figuratief, je kunt er als toeschouwer dus herkenbare vormen in zien. Soms schildert ze echter ook abstract. Mijn schilderijen zijn te herkennen aan hun zwierige, ronde, vrouwelijke lijnen, harmonieuze kleuren en vaak ook door een zeer divers materiaalgebruik.
Gevoel en emotie zijn maatgevend in haar werk als kunstenaar. Ze vormen haar belangrijkste drijfveren. Ze is pas tevreden wanneer ik de energie en passie waarmee ze schildert, heeft kunnen overbrengen op haar werk. En via haar werk uiteindelijk op de toeschouwer. Want natuurlijk is het van belang hoe een kunstwerk eruitziet, maar zeker ook wat het met je doet. Welke gevoelens het in je losmaakt, welke emoties je erbij voelt.
Ze laat zich graag inspireren door kunstenaars als Miro en Rodin. Daarnaast werkt ze op dit moment samen met beeldend kunstenaar Lolke van der Bij. Samen bedenken en creëren ze allerlei objecten, meestal op basis van staal, roestvrijstaal en hout. Die geven we vervolgens diepte en kleur met behulp van o.a. harsverbindingen, bitumen en pigmenten.
W.: www.mariannevandedem.nl – 065 2458 591 -  m.vandedem@gmail.com