webben weishaupt
Rivierenland Klassiek, zondagmiddagconcert

Ben Weishaupt (piano)

zo 21 okt

aanvang 15 uur, 
entree € 10 (incl. koffie en programmaboekje)

in de prelude: Leo van den Bandt

presentatie:  Mark Zielhorst  


web2logorivierenlandklassieknieuw
Stroomhuis Neerijnen organiseert opnieuw een serie schitterende concerten op de zondagmiddag.

Jonge topmusici treden daarbij voor u op.


Nu kunt u kijken en luisteren naar Ben Weishaupt, op onze Stroomhuisvleugel.

     Wat hij voor u en ons gaat spelen:

1 J. Brahms Ballades op. 10
2 F. Liszt Ballade nr. 2

Pauze

3 K. Szymanowski Variaties over een Pools thema op. 10


webBenWeishauptover Ben Weishaupt

Ben Weishaupt (Dokkum, 24-12-1996) begon op 7-jarige leeftijd met piano- en trompetlessen aan de plaatselijke muziekschool. Als trompettist speelde hij in het Fries Jeugd Orkest, in diverse harmonieorkesten en in de regionale big band.
Op 10-jarige leeftijd werd Ben toegelaten tot de jongtalentklas van het Conservatorium van Groningen. Hier studeerde hij aanvankelijk trompet, maar gaf uiteindelijk de voorkeur aan piano. Tegelijkertijd begon hij met zanglessen en zong hij bij jongenskoren en later bij diverse kamerkoren. Ook trad hij als zanger vaak op als solist, o.a. bij de Nationale Reisopera en als solist met symfonie-orkest tijdens het European Orchestra Festival.
In 2011 werd hij voor piano toegelaten tot de Sweelinckacademie van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij bij Marcel Baudet studeerde. Ben volgde masterclasses voor piano bij o.a. Paul Badura-Skoda, Edith Fischer, Patrick Zygmanowski, JeanMarie Cottet, Richard Egarr, Rian de Waal, Tamara Poddubnaya, Igor Roma, Leslie Howard, Klaus Helwig en Fali Pavri.
In 2013 en in 2015 bereikte hij de kwartfinale van het nationale YPF-Pianoconcours. Daarnaast won hij prijzen in de nationale finale van de SJMN, het pianoconcours Noord-Nederland, het Prinses Christinaconcours en de eerste prijs bij het EuregioVocalistenconcours 2012 in Duitsland. Als pianist treedt Ben zowel solistisch als in kamermuziekensembles en liedduo’s op. Zo nam hij deel aan een kamermuziek-project van leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met de Sweelinckacademie van het Conservatorium van Amsterdam.
Ben vervolgde zijn pianostudie in 2014 in de bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet en waar hij in 2018 zal afstuderen bij Frank Peters.
Daarnaast volgde de jonge pianist directielessen bij Taco Kooistra aan de Nederlandse Junior Dirigeeracademie waarna hij, naast zijn pianostudie, werd toegelaten tot de bachelor orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ed Spanjaard. Naast het spelen in diverse orkesten, zoals het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) dirigeerde Ben jeugd- en studentenorkesten: het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO), Kennemer Jeugd Orkest (KJO) en het Symfonieorkest Conservatorium van Amsterdam.
Sinds 2017 is hij vaste dirigent van Kamerorkest Trajectum te Utrecht. Daarnaast is hij uitgenodigd om in 2017 en 2018 een opera te dirigeren in het Opera Forward Festival van de Dutch National Opera. Ben speelt op een vleugel, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.over Leo van den Bandt

Leo, als 11 jarige heb je nog niet zo’n uitgebreide biografie, volgt vanaf zijn zevende jaar pianoles bij Hannie de Winter in Geldermalsen.
Leo speelt het liefst klassieke muziek hoewel, ook muziek uit populaire computer games gaat Leo niet uit de weg. 
In 2015 heeft Leo tijdens de pianowandeling in Culemborg zijn podiumdebuut gemaakt en hij was ook in 2016 een van de deelnemers.


web2logorivierenlandklassieknieuwRivierenland Klassiek

Jong toptalent musiceert in Stroomhuis

Elke derde zondagmiddag van de maand – weer steeds om 15 uur – een concert klassieke muziek! En dat van het hoogste niveau, in een aimabele sfeer. Dat vindt u keer op keer in de theaterzaal van Stroomhuis Neerijnen, nu geheel toegerust met bijdetijdse Led-belichting en ondersteund door live videobeelden!

Voor u treden keer-op-keer hoogbegaafde musici aan. Dat zijn steeds jonge, Nederlandse muziekstudenten en niet minder getalenteerde jeugdige musici uit binnen- en buitenland die op de toonaangevende muziekconservatoria in ons land studeren. Zij hebben de jarenlange studie op hun instrument al geheel of nagenoeg voltooid en zijn met de start van hun muziekcarrière begonnen.

We zullen u verklappen hoe we aan dit nog prille maar enorm enthousiaste toptalent komen. Onze succesformule is een nauwe band met andere concertpodia, in Den Bosch, Vught, Waalwijk en elders in onze ruime omgeving. Door die vruchtbare samenwerking komt het allerbeste aanstormend toptalent naar ons toe! Daar zijn we heel trots op.

De deal met dit jonge toptalent is: zij plezieren ons. En door ons, als publiek te komen luisteren, kijken en waarderen, steunen wij zeker ook hen in hun verdere muziekcarrière. De concerten worden altijd voorafgegaan door een ‘prelude’, verzorgd door een getalenteerde nog veel jongere musicus uit onze nabije omgeving. Ook treedt steeds een jeugdige presentator of presentatrice op.

Stroomhuis dankt Guido van Elk en Madeleine Mastboom die deze arrangementen vanuit Den Bosch steeds zo prachtig organiseren.

Vanwege aanhoudend succes, starten we nu ons vijfde jaar, Komt u weer? Vast! Ook onze musici genieten daar zeker van.

Kom dus naar serie Rivierenland Klassiek, op zondagmiddag: (bijna) iedere derde zondag van de maand, steeds dus weer om 15 uur!

  • zo 16 sep: Joost Willemze, harp
  • zo 21 okt: Ben Weishaupt, piano
  • zo 18 nov: ‘Grande Finale 2018’
  • zo 20 jan: start nieuwe serie 2019, wordt nader aangekondigd
  • zo 17 feb: wordt nog nader aangekondigd.

De te spelen stukken worden kort voor betreffend concert bekendgemaakt. Evenals prelude en presentatie. Entree per concert is € 10 (incl. koffie/thee en programmaboekje). Jongeren gereduceerd tarief. Reserveren alleen nodig bij de ‘Grande Finale’, op zondag 18 nov 2018.