webnozze

Mozarts beroemde Italiaanse opera, naar Rivierenland vertaald

'Le Nozze', zonder Figaro

zo 11 sep

aanvang 15 uur, entree € 12,50, reserveren nodig

Reservering

Wat te doen als je met vijf zangeressen en een pianist Mozarts opera 'Le Nozze di Figaro' wil uitvoeren?

Na anderhalf jaar "Rivierenland Klassiek' heeft Stroomhuis Neerijnen een kring van liefhebbers van klassieke muziek opgebouwd. Menig jong talent heeft Stroomhuis als een ideale plek ervaren. Dat smaakt naar meer, en dus doen we wat extra's.

Het theaterseizoen gaat van start met liefst vijf zangeressen en een pianist. Zij hebben de recitatieven (vertellende zang) van 'Le Nozze di Figaro' in het Nederlands vertaald, en af en toe wat dialogen ingelast.
En het verhaal enigszins gewijzigd, zodat het geheel precies één uur duurt.


De aria's zingen de zangeressen in het Italiaans, begeleid door een goede pianist.
Het stuk is humoristisch, maar de dramatiek van een aantal aria's is bewaard gebleven.

De bruiloft is het uitgangspunt – maar niet die van Figaro. In Le Nozze zonder Figaro draait het om de bruid. Want als haar aanstaande op het moment suprême niet voor het altaar staat te wachten, is dat voor Susanna nog maar het begin van een middag vol verwarring en drama. Terwijl zij zich vertwijfeld afvraagt waar Figaro blijft, houdt haar (schoon)familie zich bezig met heel andere dingen…

De vijf zangeressen die Le Nozze brengen, kennen elkaar van het Utrechts Conservatorium waar zij allemaal hun zangopleiding genoten. De pianist brengt een beetje mannelijke invloed.

Het ensemble bestaat uit

  • webestherreeBarbarina – Esther Ree (foto rechts)
  • Susanna – Iris van ’t Veer
  • La Contessa – Liza Vingerling
  • Marcellina – Diana van der Bent
  • Cherubino – Esmeralda Schütz
  •      pianist – Rik Helmes

Regie & script – Esmeralda Schütz
Concept & Nederlandse recitatieven – Iris van ‘t Veer en Esmeralda Schütz


Over enkele zangeressen

 

Esther Ree

Pas tijdens haar vioolstudie aan het conservatorium, ontdekte Esther haar grote liefde voor het zingen en koos uiteindelijk definitief voor de zang. Onder hoede van de Duitse mezzosopraan Annette Kleine heeft ze in 2013 haar Bachelorexamen behaald aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle en is zij hier toegelaten tot de masteropleiding. Deze heeft zij in 2015 succesvol afgerond bij zangpedagoge Marjan Kuiper. Esther zingt zowel lied, oratorium, kamermuziek als opera en verzorgt hier regelmatig concerten in. Tot slot verleent Esther graag haar medewerking, als soliste, aan koorproducties en is ze vaste solist in verscheidene cantatediensten in de omgeving Schiedam/Vlaardingen.
Naast haar zangstudie heeft ze als bijvak koordirectie bij Klaas Stok en Harm Jansen gevolgd en heeft ze een zangpraktijk in Zwolle.

Iris van 't Veer

Na haar studie Keltische Talen en Cultuur aan de Universiteit Utrecht, begon Iris van ’t Veer met klassieke zanglessen en in juni 2013 rondde ze haar Bacheloropleiding Klassiek Zang af bij docente Eugènie Ditewig aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens haar studie heeft ze een half jaar in Helsinki, Finland gestudeerd en daar ontstond haar liefde voor het Scandinavisch repertoire. Iris treedt regelmatig op met gevarieerd repertoire op het gebied van Oude Muziek, ensemblezang, Oratorium, Lied- en Opera. Met Le Nozze zonder Figaro komt de wens uit waar het idee van de voorstelling mee begon: het zingen van (een deel van) de rol van Susanna. Iris geeft verder zangles op privébasis in Utrecht en is sinds september 2015 dirigente van Studentenvrouwenkoor Medusa te Utrecht.

Liza Vingerling

Liza Vingerling studeerde zowel Logopedie als Klassiek Zang. Zij heeft gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium bij Eugénie Ditewig waar zijn in 2011 haar Bachelor behaalde. Liza heeft een warme, donkere sopraanstem en een grote voorkeur voor de meer dramatische rollen. Liza was dan ook meteen enthousiast toen zij gevraagd werd voor de rol van Contessa.
In het dagelijks leven werkt Liza als logopediste, zangdocente en zangeres. Liza heeft een gevarieerd repertoire en zingt zowel opera en lied als oratorium. Ze treedt ook regelmatig op als duo (zang en piano) met haar zus Ella Vingerling.

Diana van der Bent

Na in 2006 een baan te hebben gevonden als jurist, koos Diana van der Bent in 2008 alsnog voor een toekomst in de muziek. Na afronding van haar Conservatoriumopleiding in 2012, ging zij op zoek naar haar plek in het muzikale landschap. Dit blijkt er een te zijn van eenheid in verscheidenheid, want hokjes? Die bestaan niet. In 2015 kwam Diana’s zelf getitelde debuut cd uit waarop zij wordt begeleid door jazz-contrabassist Harry Emmery. Daarnaast bracht zij dat jaar voor het eerst haar programma Van Ramses tot Rossini op de planken, een theatraal muziekprogramma dat inmiddels met een publieksprijs (tweede plaats) en een juryprijs is bekroond. Met Le Nozze zonder Figaro voegt Diana een nieuwe prachtige productie aan haar activiteiten toe.