webzachtekracht22019

Zachte kracht

Expositie van Bouke Feleus (Zoelen) musicus en schilder,
en Meau Verweij (Geldermalsen) installatiemaker en woordenmens
dinsdag 10 september t/m zondag 6 oktober

Woensdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.  Toegang vrij.

Opening expositie:
zaterdag 14 september
passend bij het open momumentendag thema 'Plekken van Plezier': Bouke Feleus – componist, muzikant en schilder – speelt vanaf 14:00 uur gitaar. En bewonder de beschilderde bruidsjaponnen van Meau Verweij!

Noot: Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september wordt deze tentoonstelling kort onderbroken vanwege de open atelier route van WaardArt.

 

 

Twee bescheiden kunstenaars uit het Rivierenland begeleiden de overgang van zomer naar herfst in het expositieprogramma van het Stroomhuis.

Bouke Feleus (Zoelen)

Bouke is een kunstenaar met veel kanten. Hij doorliep wel een kunstvakopleiding, echter geen beeldende maar een muzikale: het conservatorium (compositie, piano). Hij is behalve gediplomeerd musicus ook ongediplomeerd dromer en kan misschien juist door de intensieve muzikale training de stilte zeer waarderen. Die wordt door hem dan ook in hoge mate ervaren in de woordeloze poëzie van het beeldende. De naam Feleus is overigens een Zeeuwse naam.

Het beleven van het Zeeuwse landschap, het licht, de geluiden, de geuren, is een gevoel van overspoeld worden. Het sublimeren in verf van die haast meditatieve ervaring blijft natuurlijk subjectief.Er hangt in de Delta een sfeer, die mooi en zuiver maar niet romantisch of pittoresk is. De zee is geduldig-wreed, onverschillig, oppermachtig maar maakt ook de wind mild in de winter en prikkelend in de zomer. 
Bouke Feleus maakt schilderijen uitgevoerd in olieverf op paneel die vaak Zeeuwse onderwerpen weergeven. Er zijn vaak wat de waterstaatkundige noemt “kunstwerken” in te zien zoals pijlerdammen, zeeweringen, sluizen. Moderne constructies omspoeld door hetzelfde oude water als de schelpen. Verdronken Land, beesten die op de dijken zowat jaarrond aan de wind en de zoutmist zijn blootgesteld, elzenboompjes en gras vechtend tegen het zilt, op de dijk even een vleugje zon dan weer grijze schaduw, of de peilloze weemoed van een afgesloten zeearm met het -te- stille water. Toch zijn de figuratieve onderwerpen eigenlijk slechts voertuig, medium voor de sfeer van een belevenis. De kleuren in de wijdse landschappen en de nooit ophoudende afwisseling van hun warme en koude varianten nodigen uit om visueel "lekkere" olieverfschilderijen te maken met fijn licht en rijke structuren.Meau Verweij (Geldermalsen) 


In je kindertijd was elke tent een plek waar je plezier had.

Om de opening van deze expositie, die zal plaatsvinden op zaterdag 14 september - Open Monumenten  Dag - te vieren is er muziek bij de opening en zijn er ‘tenten’ van Meau Verweij. Hij zegt daarover:

shelters, tipi's, tenten

reis ver

-blijfplaatsen

om een moment stil

te staan, bij een uitzicht,

een vergezicht, een

inkijk, een inzicht,

of gewoon een tekening,

een gedicht..

Daarnaast brengt hij binnen verrassende kleding.
Meau zoemt met zijn woorden in op deze expositie:

vanuit beleven, kijken, zien

via foto's, schetsen, teksten

naar schilderijen, tekeningen, & betekenis

naar ruimtelijke projecten, & inhoud

van westerse vrijheid, & oosterse directheid

van hartsgrondig kijken, naar verstild zien...

tenten, tekeningen, trouwjurken..... 

& wat komen gaat....