webconstantin brancusi le commencement du monde 1924De ontwikkeling van de moderne sculptuur, het begin van een nieuwe wereld

Kunstlezing Lisette le Blanc, naar aanleiding van expositie in Kröller-Müller Museum, Otterlo

donderdag 12 september

aanvang: 10:30 uur
e
ntree lezing: € 12,50
deelname lunch: € 12,50


Het Stroomhuis heeft vaker aandacht gegeven aan beeldhouwkunst, door lezingen te organiseren over Ossip Zadkine en Auguste Rodin.
Een tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum is nu de 
aanleiding om de bijzondere collectie van dit museum door middel van een lezing meer bekendheid te geven.

De expositie, nog tot 29 september te bewonderen, kan tevens gezien worden als een eerbetoon aan Bram Hammacher, directeur van het museum van 1948 tot 1963.
Meteen na zijn aantreden kiest hij voor een nieuwe koers: hij wil de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst op internationaal niveau tonen. Hij slaagt erin een collectie bijeen te brengen die een volwaardige tegenhanger wordt van de schilderijencollectie van Helene Kröller-Müller en bezorgt zo het museum een uniek profiel. Zo weet hij werk te verwerven van o.a. Auguste Rodin, Alexander Archipenko, Jacques Lipchiz, Henry Moore en Ossip Zadkine.
De beeldentuin is zijn bekendste wapenfeit. Deze werd in 1961 geopend en vanaf dat moment is het museum één van de belangrijkste internationale musea voor moderne sculptuur. 


Lisette le Blanc gaat in op het verzamelbeleid van Hammacher, die door zijn aankoop van tevens niet-westerse beeldhouwkunst de ontwikkeling en de inspiratiebronnen van de moderne kunst laat zien.


Na de lezing kunt u lunchen in de Uitspanning waarbij Lisette le Blanc ook aanwezig is, zodat er nog een mogelijkheid is om over het onderwerp na te praten.


Illustratie boven: Constantin Brancusi, Le commencement du monde, 1924 (Foto: Kröller-Müller Museum)


donderdag 12 september 2019
aanvang: 10:30 uur
e
ntree lezing: € 12,50
deelname lunch: € 12,50 extra
reserveren nodig

pictogram lezingDEF Ontdek ons volledige lezingenaanbod!