webboerenbruiloft
Vanwege omstandigheden kan deze lezing helaas niet doorgaan.

Kunstlezing door Thea Willemsen, naar aanleiding van 450-sterftejaar en tentoonstelling in Wenen

Pieter Bruegel

donderdag 11 april

aanvang 14 uur, entree € 12,50,  reserveren is nodig 

 


Je hoeft geen kunstliefhebber te zijn om een schilderij van Pieter Bruegel te herkennen. Aanleiding voor het Stroomhuis om Thea Willemsen uit te nodigen voor een lezing. Zijn winterlandschappen met besneeuwde dorpen en vrolijke schaatsers sieren menig poster.  Zijn taferelen van landbewerkers bezorgden hem een passende bijnaam: ‘Boeren-Bruegel’.


Het Kunsthistorisch Museum in Wenen heeft de grootste collectie schilderijen van Pieter Breugel brengt een nu overzichtstentoonstelling  i.v.m. 450ste sterfjaar van de kunstenaar.

 
De schilder geeft ons een prachtig beeld van het zestiende-eeuwse dagelijks leven. De uitbundige volkse taferelen geven het idee dat het een vrolijke boel was in die tijd, hoewel er natuurlijk ook een keerzijde was.


Bruegels schilderijen lijken erg toegankelijk. Maar er is meer dan vermaak. Waarom schilderde hij zijn tijdgenoten juist op deze wijze? Gaf hij een realistisch beeld van de gebeurtenissen of bedoelde hij er iets educatiefs mee en wilde hij zijn publiek onderwijzen?

Bruegel leefde in een tijd van grote politieke en  religieuze onrust, dus droeg dit misschien bij aan de keuze van onderwerpen?