webbauhaus2019


Kunstlezing Lisette le Blanc - over tentoonstelling in Boijmans Van Beuningen, over: 
Nederland Bauhaus

Pioniers van een nieuwe wereld

donderdag 2 mei

Aanvang 14 uur, entree € 12,50; 
Reserveren is nodig

button 2


In 2019 is het 100 jaar geleden dat Bauhaus werd opgericht, tussen 1919 en 1933 een vernieuwende kunst- en ontwerpschool in Duitsland.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam laat de Nederlandse kant van Bauhaus zien.

Rotterdam was in de jaren tussen de beide wereldoorlogen de stad waar het modernisme het meest prominent tot uitdrukking kwam in de architectuur en vormgeving.

Voor deze tentoonstelling wordt de eigen collectie van het museum aangevuld met bruiklenen uit binnen- en buitenland.

Aan de hand van kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, gebruiksvoorwerpen, foto’s, typografie en architectuur wordt de inspirerende relatie tussen Nederland en het Bauhaus zichtbaar gemaakt.


 
webBauhaus20192over Bauhaus


Het Bauhaus was een fameuze en zeer invloedrijke opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die in Duitsland van 1919 tot 1932 eerst in Weimar, later in Dessau en daarna nog een jaar in Berlijn was gevestigd.

De ideeën ontwikkeld in Bauhaus hebben onder industriële vormgevers en architecten ook nu nog steeds grote zeggingskracht.

Het in Bauhaus zowel theoretisch als praktisch toegepaste programma was een synthese van plastische kunsten, ambachtelijke techniek en industrie.


Vooral onder invloed van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg, die samen met Piet Mondriaan in 1917 de kunstbeweging De Stijl had opgericht, evolueerde Bauhaus van expressionisme naar modernisme.


In Bauhaus werden onder meer efficiënte, elegante meubelstukken en gebruiksvoorwerpen ontworpen. Strak van lijn, eenvoudig van vorm, zeer functioneel. De opklapbare meubels, bedoeld voor een kleine arbeiderswoning, of de vrijgezellenkast op wieltjes die je aan twee kanten kan openen, vielen op in het gamma. Multifunctionaliteit leek heruitgevonden door Bauhaus.

De aan invloed winnende fascist Hitler wilde van het modernistische Bauhaus echter af en dwong de toenmalige regering het al in 1932 naar Berlijn te laten verhuizen.
Nauwelijks een jaar later toen de nazi's aan de macht kwamen werd het Bauhaus onmiddellijk verboden en compleet opgedoekt.


Maar ook nu nog -- honderd jaar later - geniet het Bauhaus in de wereld van vormgevers enorme faam.

foto rechtsboven: het Bauhaus-complex in Dessau (aan de Elbe, in het oosten van Duitsland) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar is nu weer glorierijk hersteld. Behalve een soort museum is het opnieuw ook een opleidingscentrum voor vormgeving en architectuur.weblisettebover Lisette le Blanc


Lisette le Blanc heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Na vele jaren voor diverse instanties te hebben gewerkt heeft zij haar eigen bedrijf opgericht: Elysium Cultuur, waarin al haar activiteiten, kennis en ervaring zijn ondergebracht. 
Op dit moment is zij tevens conservator diverse regionale musea, zoals in Tiel en Zaltbommel. 
Vanuit haar jarenlange ervaring en expertise op vele gebieden geeft zij vaak lezingen op maat over bijvoorbeeld tentoonstellingen en bijzondere kunstenaars. 
Vandaar dat Stroomhuis Neerijnen haar graag uitnodigt voor lezingen over beeldende kunst.