webJansluijters2019Kunstlezing Lisette le Blanc, over expositie Jan Sluijters, Noord Brabants Museum Den Bosch

De Wilde Jaren

donderdag 21 maart

aanvang 14 uur, entree: € 12,50 - reserveren nodig

button 2


De tentoonstelling 'Jan Sluijters, de Wilde Jaren', die van 17 november 2018 tot 7 april 2019 te zien is in het Noord Brabants Museum in Den Bosch, is de eerste expositie die de nadruk legt op zijn vroege werk.
Het laat zien hoe de kunstenaar zich onder invloed van nationale en internationale kunst ontwikkelde tot een toonaangevende modernist.


Typerend voor Sluijters is dat hij in deze periode verschillende moderne kunststromingen verkende. 
In deze wilde experimentele fase staat de kracht van kleur in zijn schilderijen centraal.


De lezing door Lisette le Blanc is een goede inleiding voor een tentoonstellingsbezoek, waarin met name wordt ingegaan op werk van avantgardistische kunstenaars zoals Braque en Matisse die Jan Sluijters inspireerden.


ja, ja burgers en buitenlui, hooggeboorde en deftige gepandjesjaste heeren, hier is het, het Leven, het levende werk, het tintelende, spetterende’ –aldus Conrad Kickert, criticus over het werk van Jan Sluijters in 1907.


 
over Jan Sluijters (1881-1957)


Jan Sluijters (Nederlandse kunstschilder) schilderde naast landschappen en stadsgezichten vooral veel portretten. Hij is vooral bekend om zijn vrouwenportretten, al of niet naakt, en in wat mindere mate om zijn kinderportretten. Daarnaast schilderde hij ook gekleurde mensen en mensen uit de society.

Sluijters schilderde in alle stijlen, maar altijd figuratief. Het schilderij waarmee hij de Prix de Rome won was nog in academische stijl. Voor zijn kennismaking met het Fauvisme en post-impressionisme was zijn stijl gebaseerd op het symbolisme en de Art Nouveau. Door zijn bezoeken aan Parijs werd zijn stijl expressiever en sloot meer aan bij het kubisme en het futurisme. Gedurende deze periode liet hij zich ook inspireren door Kees van Dongen en Piet Mondriaan. Samen met Mondriaan en Leo Gestel werkte hij eveneens in de stijl van het luminisme. Dit vernieuwde de Nederlandse schilderkunst en leverde Sluijters een reputatie op als pionier van het Nederlandse modernisme. Deze waardering geldt vooral voor zijn werk uit de periode van 1906 tot 1916.

Na de Eerste Wereldoorlog was zijn experimenteerdrift wat verminderd en schilderde hij vrij realistisch maar met zijn kenmerkende felle kleurgebruik. Hij schilderde in opdracht talrijke prominente landgenoten en werd daarmee een societyschilder.

Sluijters was een inspiratiebron voor onder anderen Piet Mondriaan en de latere Cobra beweging.

(bron: Wikipedia)over Lisette le Blanc


Lisette le Blanc heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Na vele jaren voor diverse instanties te hebben gewerkt, heeft zij haar eigen bedrijf opgericht: Elysium Cultuur, waarin al haar activiteiten, kennis en ervaring zijn ondergebracht.
Op dit moment is zij tevens conservator diverse regionale musea, zoals in Tiel en Zaltbommel.
Vanuit haar jarenlange ervaring en expertise op vele gebieden geeft zij vaak lezingen op maat over bijvoorbeeld tentoonstellingen en bijzondere kunstenaars.
Vandaar dat Stroomhuis Neerijnen haar graag uitnodigt voor lezingen over beeldende kunst.