webvangoghTentoonstelling Van Gogh Museum - kunstlezing Lisette le Blanc

Nederlanders in Parijs   

do 16 nov

aanvang 14 uur, entree €12,50, reserveren nodig, dat kan via deze website
button 2
Het Van Gogh Museum in Amsterdam toont van 13 oktober tot en met 7 januari een grote expositie over 'Nederlanders in Parijs'.


Parijs oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Nederlandse kunstenaars als Breitner, Van Dongen en Mondriaan, en natuurlijk Van Gogh.
Parijs was immers de stad van de Avant Garde.
Piet Mondriaan bijvoorbeeld, vertrok naar Parijs nadat hij een tentoonstelling over het Kubisme in het Stedelijk Museum in Amsterdam had gezien, zodat hij zich verder artistiek kon ontwikkelen.
Het atelier van Kees van Dongen werd beroemd door zijn feesten, die bezocht werden door filmsterren, politici en modellen. In Parijs maakte hij dan ook zijn beroemde society portretten.

In Nederlanders in Parijs, toont het Van Gogh Museum voor het eerst op grote schaal de onmiskenbare artistieke wisselwerking tussen de Nederlandse kunstenaars in Parijs en hun vakgenoten daar, zoals Monet en Picasso.

Liefdesgeschiedenis

De tentoonstelling laat zich lezen als een gepassioneerde liefdesgeschiedenis tussen Nederland en Frankrijk: schilders nemen de toeschouwer mee naar het steeds veranderende Parijs. Je ziet de stad door hun ogen waarbij je een goed beeld krijgt van de sfeer van Parijs in die tijd. De kunstenaars gaven Parijs immers weer zoals zij die zagen: denk aan de verbeelding van de beroemde Haussmann-boulevards, nieuwe uitgaansgelegenheden zoals de Folies Bergère en buurten als Montmartre. Welke plekken herken je nog? Welke zijn volledig veranderd?

Frankrijk-jaar

De tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1780-1914 is onderdeel van het Frankrijk-jaar 2017 in het Van Gogh Museum.
Vanaf 27 oktober 2017 t/m 14 januari 2018 is in De Mesdag Collectie in Den Haag de tentoonstelling Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch te zien. Deze expositie laat zich lezen als een aanvullend hoofdstuk op de tentoonstelling Nederlanders in Parijs, 1789-1914.

Kunsthistorica Lisette le Blanc houdt hierover een heel informatieve kunstlezing.
weblisettebover Lisette le Blanc

Lisette le Blanc heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht.
Na vele jaren voor diverse instanties te hebben gewerkt heeft zij haar eigen bedrijf opgericht: Elysium Cultuur, waarin al haar activiteiten, kennis en ervaring zijn ondergebracht.
Op dit moment is zij tevens conservator diverse regionale musea, zoals in Tiel en Zaltbommel.
Vanuit haar jarenlange ervaring en expertise op vele gebieden geeft zij vaak lezingen op maat over bijvoorbeeld tentoonstellingen en bijzondere kunstenaars.
Vandaar dat het Stroomhuis haar graag uitnodigt voor een lezing over beeldende kunst.