Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webvangoghTentoonstelling Van Gogh Museum - kunstlezing Lisette le Blanc

Nederlanders in Parijs   

do 16 nov

aanvang 14 uur, entree €12,50, reserveren nodig, dat kan via deze website
button 2




Het Van Gogh Museum in Amsterdam toont van 13 oktober tot en met 7 januari een grote expositie over 'Nederlanders in Parijs'.


Parijs oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Nederlandse kunstenaars als Breitner, Van Dongen en Mondriaan, en natuurlijk Van Gogh.
Parijs was immers de stad van de Avant Garde.
Piet Mondriaan bijvoorbeeld, vertrok naar Parijs nadat hij een tentoonstelling over het Kubisme in het Stedelijk Museum in Amsterdam had gezien, zodat hij zich verder artistiek kon ontwikkelen.
Het atelier van Kees van Dongen werd beroemd door zijn feesten, die bezocht werden door filmsterren, politici en modellen. In Parijs maakte hij dan ook zijn beroemde society portretten.

In Nederlanders in Parijs, toont het Van Gogh Museum voor het eerst op grote schaal de onmiskenbare artistieke wisselwerking tussen de Nederlandse kunstenaars in Parijs en hun vakgenoten daar, zoals Monet en Picasso.

Liefdesgeschiedenis

De tentoonstelling laat zich lezen als een gepassioneerde liefdesgeschiedenis tussen Nederland en Frankrijk: schilders nemen de toeschouwer mee naar het steeds veranderende Parijs. Je ziet de stad door hun ogen waarbij je een goed beeld krijgt van de sfeer van Parijs in die tijd. De kunstenaars gaven Parijs immers weer zoals zij die zagen: denk aan de verbeelding van de beroemde Haussmann-boulevards, nieuwe uitgaansgelegenheden zoals de Folies Bergère en buurten als Montmartre. Welke plekken herken je nog? Welke zijn volledig veranderd?

Frankrijk-jaar

De tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1780-1914 is onderdeel van het Frankrijk-jaar 2017 in het Van Gogh Museum.
Vanaf 27 oktober 2017 t/m 14 januari 2018 is in De Mesdag Collectie in Den Haag de tentoonstelling Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch te zien. Deze expositie laat zich lezen als een aanvullend hoofdstuk op de tentoonstelling Nederlanders in Parijs, 1789-1914.

Kunsthistorica Lisette le Blanc houdt hierover een heel informatieve kunstlezing.




weblisettebover Lisette le Blanc

Lisette le Blanc heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht.
Na vele jaren voor diverse instanties te hebben gewerkt heeft zij haar eigen bedrijf opgericht: Elysium Cultuur, waarin al haar activiteiten, kennis en ervaring zijn ondergebracht.
Op dit moment is zij tevens conservator diverse regionale musea, zoals in Tiel en Zaltbommel.
Vanuit haar jarenlange ervaring en expertise op vele gebieden geeft zij vaak lezingen op maat over bijvoorbeeld tentoonstellingen en bijzondere kunstenaars.
Vandaar dat het Stroomhuis haar graag uitnodigt voor een lezing over beeldende kunst.
   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner