Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webmonumentendagCultuurlezing Pierre van der Schaaf over thema Open Monumentendag

‘Boeren, Burgers en
Buitenlui’


wo 13 sep  

Aanvang 14 uur. Entree € 12,50. Reserveren nodig. Dat kan via deze website.

NB: Deze lezing kan helaas niet doorgaan. Tot deze afgelasting is besloten vanwege een te gering blijkende belangstelling. Onze excuses.‘Boeren, Burgers en Buitenlui’is het thema van de Open Monumentendag 2017.
Vooral de eerste twee ‘mensensoorten’ kenden lang hun eigen ‘zuil’.
Qua geloof, werk, politieke kleur en/of vakbeweging en voor wat betreft hun voorkeur voor bepaalde kunstsoorten.
Naast deze twee categorieën waren er tot voor kort ook nog de wereldlijke en de kerkelijke adel die menigmaal een soort dictaat oplegden aan hun onderdanen.


Waren deze zuilen de afgelopen eeuwen tamelijk streng van elkaar gescheiden, na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een sterke tendens de scheidslijnen tussen de verschillende soorten te laten vallen.
Voor een groot deel is dat te danken aan de ‘Buitenlui’: mensen die ‘van buiten’ de eigen zuil kwamen en hun eigen cultuur meebrachten.
En ook gingen Boeren en Burgers zelf de wereld verkennen en traden daarbij buiten hun eigen territorium.


Denk aan de kerkelijke en adellijke broodheren die eerst de muzieksoorten van Haydn en Mozart bepaalden, maar waarbij deze grootheden later hun eigen weg volgden.
De oorspronkelijk ‘zwarte’ jazz muziek uit de VS van Amerika, die de muziek van Stravinsky en vele anderen beïnvloedde.
De politiek die muziek van Shostakovich en Peter Schat c.s. kleurde (en meer dan dat) en beeldende kunst die werd geïnspireerd door tal van zich ogenschijnlijk los van elkaar voordoende ontwikkelingen.

In deze muziek- en cultuurlezing geeft Pierre van der Schaaf (Tiel) daar aan de hand van beeld en geluid een inkijkje in.
Grenzen tussen Boeren, Burgers en Buitenlui vervagen en maken plaats voor universele en grens doorbrekende vormen van kunst die niet meer zijn gebonden aan achtergrond of status.   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner