TRUUS VD HEUVEL EXPRESSIE 1

Truus van den Heuvel (reliëfs)
en Loes Wolf (keramiek)


Expressie en Experiment


Combinaties van Reliëfs en Keramische “beelden”  


VERPLAATST NAAR ZOMER 2021 


Truus van den Heuvel, reliëfs

Spel en experiment als uitganspunt

Truus van den Heuvel experimenteert en speelt veel met materiaal, vorm en structuur. Al spelend ziet zij onder haar handen en ogen nieuw werk ontstaan of krijgt zij ideeën voor nieuw werk. Zo’n tien jaar lang was dat werk vooral ruimtelijk en zeer beheerst wat kleur betreft. Zwart, wit, grijs en naturel dat waren de kleuren van verstilde installaties en 3D werken. Papier en textiel waren de favoriete materialen. Dit leidde ook vanuit het Stroomhuis tot het contact met haar, bijvoorbeeld ruimtelijk werk in de Domkerk in Utrecht.
Recent werk: ‘stoppels en gaten’

Geleidelijk is de kleur teruggekeerd in haar werk (Truus studeerde ooit af als schilder aan de HKU). Nu beschildert en doorboort zij vierkante paneeltjes. Soms trekt Truus papiergaren door de gaatjes en gaat net zo lang door met veranderen tot er een beeld is ontstaan dat er mag zijn. Harmonie, ritme, faciliteit en associatie met de natuur zijn belangrijke criteria die ze daarbij hanteert. Regelmatig werkt Truus aan een aantal paneeltjes tegelijk, die ze dan ze op elkaar ‘laat reageren’ en maakt zo een combinatie van bij elkaar horende werken.
www.truusvandenheuvel.nl

loeswolfill EXPRESSIELoes Wolf, keramiek.
Het uiterlijk van mensen: hun houding, bouw, beweging, de proporties, ja soms zelfs hun pakken of jurken zijn inspiratiebronnen voor de grotere keramische beelden die Loes maakt. 
Door de menselijke vorm te beperken tot een vaas, pot of schaal, ontwikkelde zij een eigen vormenwereld. Loes werkt net zolang door totdat ze zich kan spiegelen aan die vaas, schaal of pot: er een karakter in kan zien. 
Mensen lijken soms op vazen. Loes WoIf maakt vazen die op mensen lijken; hen verbeelden als portretten. Harmonie vindt zij minstens zo belangrijk: ritme, verhouding, balans. 
Het glazuur wordt gebruikt als afwerking; engobe*) als kleur. De draaischijf is onmisbaar bij het ontstaansproces.
Tegels en tegeltableaus bieden Loes de mogelijkheid om de schoonheid te verbeelden van een mooie zin, een gedicht. Het schenkt haar geluk. Zij geniet van het verbeelden van de werkelijkheid met behulp van potten en tegels. 
Meer info: www. loeswolf.com
Veel van de gedichtjes lijken mee te zingen met het werk van Truus van den Heuvel. Zo kun je de combinatie ook beleven. Loes Wolf en Truus van den Heuvel hebben al een aantal malen samen geëxposeerd. Hun werk doet het goed bij elkaar. Ze hebben dezelfde opvatting over een duo expositie. Het gaat erom een mooi geheel te maken. De te exposeren werken worden geselecteerd vanuit de vraag: hoe goed is de combinatie? Hoe draagt het werk bij aan het geheel? 
De combinaties zijn ook van belang binnen het werk van elk van hen. Truus ordent haar afzonderlijke paneeltjes tot meer-luiken, Loes Wolf combineert ruimtelijke werk met tegels en tableaus. zij hopen dat u de humor en de relativiteit in beide uitingsvormen ervaart. Dat vinden zij belangrijk.

*) Engobe is kleislib dat in keramiek wordt gebruikt om mee te decoreren. Met verschillende pigmenten zijn verschillende kleuren engobe te maken.