tekening kasteel WaardenburKunstlezing door Robbie Dell’Aira  

    750 jaar

kasteel Waardenburg

vr 11 sep

in gebouw Stroomhuis Neerijnen!

Deelname lezing € 12,50, reserveren noodzakelijk

Op 2 augustus 1265 verkreeg Rudolf de Cock het recht een versterkte toren te bouwen, op 2 augustus 2015 was dat 750 jaar geleden. 

In de daarop volgende eeuwen groeide het gebouw uit tot een imposante burcht van waaruit de streek beheerst werd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd kasteel Waardenburg verwoest door de Geuzen. De burcht werd nooit meer opgebouwd, maar als gevolg van zijn meeslepende sculpturale vorm werden de resten een dankbare inspiratiebron voor kunstenaars en schrijvers. In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteel, dat inmiddels 'De Stomp' werd genoemd, ernstig in verval. Pas in 2009 is kasteel Waardenburg weer gerestaureerd.

Kunsthistoricus Robbie Dell’Aira (1970) studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de artistieke wisselwerking tussen Italië en de Nederlanden in de vroegmoderne en moderne tijd. Hij doet al 25 jaar onderzoek naar de geschiedenis van het kasteel. Als universitair docent verzorgde hij onder meer colleges aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Aan de Universiteit Utrecht hoopt hij binnenkort te promoveren op het onderwerp 'Architectuur en wooncultuur van de kastelen Waardenburg en Neerijnen'.

In 2002 schreef hij Faustius, een geschiedenis van Faust in Nederland en in 2011 Kastelenkookboek. In 2013 leverde Dell’Aira bijdragen voor het standaardwerk Kastelen in Gelderland.