Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

tekening kasteel WaardenburKunstlezing door Robbie Dell’Aira  

    750 jaar

kasteel Waardenburg

vr 11 sep

in gebouw Stroomhuis Neerijnen!

Deelname lezing € 12,50, reserveren noodzakelijk

Op 2 augustus 1265 verkreeg Rudolf de Cock het recht een versterkte toren te bouwen, op 2 augustus 2015 was dat 750 jaar geleden. 

In de daarop volgende eeuwen groeide het gebouw uit tot een imposante burcht van waaruit de streek beheerst werd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd kasteel Waardenburg verwoest door de Geuzen. De burcht werd nooit meer opgebouwd, maar als gevolg van zijn meeslepende sculpturale vorm werden de resten een dankbare inspiratiebron voor kunstenaars en schrijvers. In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteel, dat inmiddels 'De Stomp' werd genoemd, ernstig in verval. Pas in 2009 is kasteel Waardenburg weer gerestaureerd.

Kunsthistoricus Robbie Dell’Aira (1970) studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de artistieke wisselwerking tussen Italië en de Nederlanden in de vroegmoderne en moderne tijd. Hij doet al 25 jaar onderzoek naar de geschiedenis van het kasteel. Als universitair docent verzorgde hij onder meer colleges aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Aan de Universiteit Utrecht hoopt hij binnenkort te promoveren op het onderwerp 'Architectuur en wooncultuur van de kastelen Waardenburg en Neerijnen'.

In 2002 schreef hij Faustius, een geschiedenis van Faust in Nederland en in 2011 Kastelenkookboek. In 2013 leverde Dell’Aira bijdragen voor het standaardwerk Kastelen in Gelderland.  

   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner