Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

web broker RembrandtPaul Bröker in Stroomhuis - kunstlezing


   De late Rembrandt


wo 11 mrt 

aanvang: 14.30 uur

Entree: € 12,50  (incl. thee of koffie)
reserveren nodig

De tentoonstelling in het Rijksmuseum (12 februari t/m 17 mei) gaat over de late Rembrandt, ‘de nadenkende, onderzoekende Rembrandt’, zoals het in een persaankondiging heet.
Deze tentoonstelling is de reden om deze kunstlezing op te nemen in het programma van het Stroomhuis Neerijnen.

In deze lezing zullen we proberen dichter bij het geheim van Rembrandt te komen.
Zullen we hem ooit echt kennen, of blijft de meester een ongrijpbaar genie?

Voor het eerst in meer dan twintig jaar organiseert het Rijksmuseum een Rembrandt-tentoonstelling. Zou deze late Rembrandt misschien ‘de ware Rembrandt’ zijn? Het persbericht van het Rijksmuseum, meldt dat de schilderijen die hij tussen 1652 en 1669 maakte, ‘zijn nog steeds bepalend voor het Rembrandtbeeld wereldwijd’. De tentoonstelling toont een uitgebreid overzicht van zijn late werk van de meester, dat wil zeggen vanaf ca. 1652 tot zijn dood in 1669. Rembrandt ontwikkelde zich vanaf 1650 tot een zeer individuele en eigenzinnige kunstenaar. In zijn etsen, tekeningen en schilderijen bereikte hij een heel persoonlijke, doorleefde en vrije stijl. In zijn prenten experimenteerde Rembrandt met papier, toon en druktechnieken. Het is deze onderzoekende Rembrandt, in zijn ongewone techniek en zijn ingetogen figuurstukken, die voor vele prentmakers, schilders en tekenaars van latere generaties een voorbeeld is geworden.

Het is bekend: Rembrandt koos niet voor een traditionele weergave van een verhaal. Zijn nieuwe behandelwijze van oude thema’s en de verrassende onderwerpkeuze maakten het hem mogelijk die momenten te kiezen, waarop de emoties maximaal tot hun recht kwamen.
Als geen ander voelde Rembrandt aan wat mensen emotioneel doormaakten op het moment, dat door hem in beeld gebracht is. 

   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner