web broker RembrandtPaul Bröker in Stroomhuis - kunstlezing


   De late Rembrandt


wo 11 mrt 

aanvang: 14.30 uur

Entree: € 12,50  (incl. thee of koffie)
reserveren nodig

De tentoonstelling in het Rijksmuseum (12 februari t/m 17 mei) gaat over de late Rembrandt, ‘de nadenkende, onderzoekende Rembrandt’, zoals het in een persaankondiging heet.
Deze tentoonstelling is de reden om deze kunstlezing op te nemen in het programma van het Stroomhuis Neerijnen.

In deze lezing zullen we proberen dichter bij het geheim van Rembrandt te komen.
Zullen we hem ooit echt kennen, of blijft de meester een ongrijpbaar genie?

Voor het eerst in meer dan twintig jaar organiseert het Rijksmuseum een Rembrandt-tentoonstelling. Zou deze late Rembrandt misschien ‘de ware Rembrandt’ zijn? Het persbericht van het Rijksmuseum, meldt dat de schilderijen die hij tussen 1652 en 1669 maakte, ‘zijn nog steeds bepalend voor het Rembrandtbeeld wereldwijd’. De tentoonstelling toont een uitgebreid overzicht van zijn late werk van de meester, dat wil zeggen vanaf ca. 1652 tot zijn dood in 1669. Rembrandt ontwikkelde zich vanaf 1650 tot een zeer individuele en eigenzinnige kunstenaar. In zijn etsen, tekeningen en schilderijen bereikte hij een heel persoonlijke, doorleefde en vrije stijl. In zijn prenten experimenteerde Rembrandt met papier, toon en druktechnieken. Het is deze onderzoekende Rembrandt, in zijn ongewone techniek en zijn ingetogen figuurstukken, die voor vele prentmakers, schilders en tekenaars van latere generaties een voorbeeld is geworden.

Het is bekend: Rembrandt koos niet voor een traditionele weergave van een verhaal. Zijn nieuwe behandelwijze van oude thema’s en de verrassende onderwerpkeuze maakten het hem mogelijk die momenten te kiezen, waarop de emoties maximaal tot hun recht kwamen.
Als geen ander voelde Rembrandt aan wat mensen emotioneel doormaakten op het moment, dat door hem in beeld gebracht is.