web toren variikVERZET JE BAKENS - De rivier als bron voor poëzie

Voordracht van gedichten

Met een verrassingsexpositie met Waalschilderijen van Alberto Taboada uit Argentinië,
gebaseerd op zijn verblijf gedurende 13 jaar in kasteel Waardenburg

vr 11 juli

aanvang 20 uur 
entree € 5, tot 16 jaar gratis, met Bibliotheekpas € 4

Hoofdprijs een tocht op de Waal met de waalschokker “Neeltje Jantje”*) 

Het rivierengebied is bijzonder, maar ook de bewoners kennen het vaak alleen maar tot en met de dijk en de uiterwaarden. Vanaf het water heb je een volledig andere kijk. Laat je uitdagen; ”Verzet je Bakens!”

De rivier, de dijken met de bakens, zoals kerktorens, molens, schoorstenen, watertorens zijn het thema van deze poëzieavond. Schrijf je eigen gedicht, of kom met je favoriete gedicht. Draag het voor of neem iemand mee die het voor je wil voorlezen en maak kans op een vaartocht op de Waal.

Na het succesvolle evenement “Beeld van Oranje Linten”  op 5 mei jl gaat het Stroomhuis verder met onderwerpen die verband houden met de rivier, de dijken daarlangs en de bakens daarop.

Heel nadrukkelijk willen we tot uitdrukking brengen hoe mooi het Rivierenland is. Schrijvers en dichters werden er door geïnspireerd, ook schilders, keramisten en andere kunstenaars. Recent verscheen bijvoorbeeld het boek “Voetsporen in het Rivierenland” van Wim Huijser.

Het zijn niet alleen bekende dichters die zich lieten inspireren, zoals Marsman en Nijhoff maar ook gewone burgers uit de dorpen worden door de rivier geboeid. Dat bleek uit het grote aantal bezoekers op de schippersavond j.l. 2 juli en de ingezonden gedichten, die we al ontvingen. De drempel hoeft niet (te) hoog te zijn. Doe een poging om de prijs te winnen. Want wat is er mooier dan te varen op de Waal? Iedereen die wel eens overvaart van of naar  Varik of Vuren zal dat beamen.

De jury bestaat uit:

  • Ton Jansen – oud burgemeester van Neerijnen, wonend te Herwijnen
  • Ton den Boon – hoofdredacteur van de Dikke van Dale woonachtig in Varik
  • Chiel de Kruijf – hoorspelacteur / tekstschrijver wonend tussen Linge en Waal

Het thema “Bakens aan de Rivier” wil een stimulans zijn voor het toerisme in het Rivierenland.

NB: Er zullen voor mensen, die nog geen inspiratie hadden, dichtbundels klaar liggen met poëzie over de rivier of de Betuwe. Een spontane aanvulling op het al ingezonden werk is daardoor mogelijk en misschien zijn er sneldichters die zich laten inspireren door het werk van de Argentijnse schilder Alberto Alfredo Taboada, die 13 jaar op kasteel Waardenburg woonde. Hij zal met een aantal Waalschilderijen aanwezig zijn.

Gedichten inzenden naar of getypt inleveren om 19.30 op vrijdag 11 juli bij de jury. Reserveren via www.stroomhuisneerijnen.nl

*) De prijs zal alleen uitgereikt worden bij minimaal 20 deelnemers.Voorts nog graag uw aandacht voor het volgende:

Stichting Poëzie is O.A. organiseert het project 'Woorden over de Waal'

Inwoners van het gebied rondom de Waal worden uitgenodigd om hun beleving van deze rivier te verwoorden in poëzie en/of kort proza.
Men kan tot 15 juli 2014 per persoon maximaal 5 gedichten en/of korte prozastukjes met bovengenoemd thema van elk maximaal 200 woorden per e-mail sturen naar .

Inzendingen kunnen - ter beoordeling van de organiserende Stichting Poëzie is O.A. (www.poezieisoa) - worden gedrukt op ansichtkaarten onder het motto: 'zet je Waalbeleving op de kaart'.

Ook kunnen genomineerde inzenders worden uitgenodigd hun werk voor te dragen op een van de  bijeenkomsten van Waaltour 2014.
De muziek tijdens deze bijeenkomsten wordt verzorgd door de band Westervoort All Stars (www.waswestervoort.webklik.nl). 
Een Waaltourbijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 21 augustus 2014 aan boord van De Zeester aan de Waalkade te Nijmegen in het kader van het festival De Kaaij.
Ook staan Waaltourbijeenkomsten gepland in Druten, Slijk Ewijk en Zaltbommel.
De Waaltour 2014 wordt op 26 oktober 2014 afgesloten met een poëtische stamppot in huiskamercafé Oortjeshekken te Ooy bij Nijmegen.
De ansichtkaarten zijn te koop tijdens de Waaltourbijeenkomsten, in de lokale boekhandels en via aankondigingen op relevante websites en in perspublicaties.

Voor het project Woorden over de Waal is subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland op grond van de subsidieregeling Beleef de Waal 2013.

Stichting Poëzie is O.A. werkt voor dit project samen met onder meer Stichting Waalweelde en Bibliotheek Rivierenland.