Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

web toerismeCultuurhistorische serie 'Thuis in de Betuwe' - avond twee

Toerisme in de Betuwe

di 11 mrt

aanvang: 20 uur
entree: € 7,50
reserveren niet nodigToerisme Betuwe:

    van jeugdkampen
tot fietspaden en recreatieoordenHet toerisme in Rivierenland staat centraal op dinsdag 11 maart, in de tweede aflevering van ‘Thuis in de Betuwe’. Dat is een serie van vier avonden over de cultuurhistorie van het Rivierenland die cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen organiseert voor nieuwe (en oude) inwoners van de regio.

De eerste aflevering van deze serie (di 25 feb, over 'Oude ambachten') was een succes: dertig deelnemers.

De beide inleiders van deze tweede avond over het toerisme in onze regio zijn Jeroen van Noort, projectmanager van het Regionaal Bureau Toerisme Rivierenland, en Alex Kwakernaak, regionale recreatie-expert.


De ontwikkeling van het toerisme in de Betuwe is nog van recente datum. De Veluwe en Achterhoek waren vanouds trekpleisters; de Betuwe is pas sinds eind jaren zestig in ontwikkeling. Jeroen van Noort zal het hebben over de promotie van Rivierenland door het Regionaal Bureau voor Toerisme.

Alex Kwakernaak, de tweede spreker, vertelt over de historische ontwikkeling van het toerisme in de regio, zoals nu door de aanleg van recreatieoorden, fietsroutes, fiets/voetveren en wandelroutes. Maar ook weet hij  hoe het vroeger ging. Na de Tweede Wereldoorlog raakten zomerkampen voor jongeren in trek. Kerken, vakbonden, padvinders en verkenners organiseerden kampen en sportverenigingen.

Het onderwerp ‘Zomerkampen’ zal ook aan de orde komen tijdens een gesprekstafel met enkele gasten: herkomst: platteland, stad en een organisator van Betuwse Jeugdkampen.
Gespreksleider: Karel van Koppen uit Geldermalsen. Iedereen wordt uitgenodigd die avond ook zelf herinneringen in te brengen, foto's mee te brengen, etc. Zijn er mensen die door zo'n kamp de liefde van hun leven hebben ontmoet?


Aanvang 20 uur. Entree € 7,50. Ook proeverij van streekproducten. De volgende twee afleveringen van de serie ‘Thuis in de Betuwe’ zijn op de dinsdagen 25 maart en 15 april. Die gaan over de geschiedenis van de Waal, en de Tweede Wereldoorlog in het Rivierengebied.  

NB: de bijzonderheden over avond drie - di 25 maart - worden binnenkort op deze site bekend gemaakt.


 

 

   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner