web toerismeCultuurhistorische serie 'Thuis in de Betuwe' - avond twee

Toerisme in de Betuwe

di 11 mrt

aanvang: 20 uur
entree: € 7,50
reserveren niet nodigToerisme Betuwe:

    van jeugdkampen
tot fietspaden en recreatieoordenHet toerisme in Rivierenland staat centraal op dinsdag 11 maart, in de tweede aflevering van ‘Thuis in de Betuwe’. Dat is een serie van vier avonden over de cultuurhistorie van het Rivierenland die cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen organiseert voor nieuwe (en oude) inwoners van de regio.

De eerste aflevering van deze serie (di 25 feb, over 'Oude ambachten') was een succes: dertig deelnemers.

De beide inleiders van deze tweede avond over het toerisme in onze regio zijn Jeroen van Noort, projectmanager van het Regionaal Bureau Toerisme Rivierenland, en Alex Kwakernaak, regionale recreatie-expert.


De ontwikkeling van het toerisme in de Betuwe is nog van recente datum. De Veluwe en Achterhoek waren vanouds trekpleisters; de Betuwe is pas sinds eind jaren zestig in ontwikkeling. Jeroen van Noort zal het hebben over de promotie van Rivierenland door het Regionaal Bureau voor Toerisme.

Alex Kwakernaak, de tweede spreker, vertelt over de historische ontwikkeling van het toerisme in de regio, zoals nu door de aanleg van recreatieoorden, fietsroutes, fiets/voetveren en wandelroutes. Maar ook weet hij  hoe het vroeger ging. Na de Tweede Wereldoorlog raakten zomerkampen voor jongeren in trek. Kerken, vakbonden, padvinders en verkenners organiseerden kampen en sportverenigingen.

Het onderwerp ‘Zomerkampen’ zal ook aan de orde komen tijdens een gesprekstafel met enkele gasten: herkomst: platteland, stad en een organisator van Betuwse Jeugdkampen.
Gespreksleider: Karel van Koppen uit Geldermalsen. Iedereen wordt uitgenodigd die avond ook zelf herinneringen in te brengen, foto's mee te brengen, etc. Zijn er mensen die door zo'n kamp de liefde van hun leven hebben ontmoet?


Aanvang 20 uur. Entree € 7,50. Ook proeverij van streekproducten. De volgende twee afleveringen van de serie ‘Thuis in de Betuwe’ zijn op de dinsdagen 25 maart en 15 april. Die gaan over de geschiedenis van de Waal, en de Tweede Wereldoorlog in het Rivierengebied.  

NB: de bijzonderheden over avond drie - di 25 maart - worden binnenkort op deze site bekend gemaakt.