hildokrop1964Hildo Krop (1884-1970), jubileumjaar


Dit jaar wordt er extra aandacht gegeven aan het veelomvattende werk van Hildo Krop.

donderdag 26 november
Vol geboekt.
aanvang 14.00 uur

entree: € 12.50

ornament krop
De lezing wordt verzorgd door Lisette le Blanc, waarbij zij tevens in zal gaan op de traditie van het ornament in de architectuur.

Aanvankelijk zou hij banketbakker worden, net als zijn vader. Hij ging boetseerlessen volgen, niet zozeer omdat hij zich wilde bekwamen in de beeldhouwkunst, maar om de koopwaar in de winkel van zijn vader extra attractief te maken door die te decoreren met marsepeinen figuurtjes. Toen hij al in de twintig was kwam hij in contact met vrienden die hem de weg wezen naar kunstopleidingen. Hij ging naar Parijs en volgde onder andere lessen bij Ossip Zadkine. Zijn eerste belangrijke opdracht was een project in Amsterdam voor zes rederijen, beter bekend als het Scheepvaarthuis(nu Grand Hotel Amrâd).
Zijn carrière maakte daarna een vliegende start, hij kreeg van de Dienst Publieke Werken in Amsterdam een vast dienstverband en werd zelfs officieel stadsbeeldhouwer. Veel werken van hem zijn dan ook in Amsterdam te bewonderen, maar ook buiten de hoofdstad kreeg hij veel opdrachten.
Krop werd in 1959 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945. In zijn geboorteplaats Steenwijk is in een Jugendstil villa het Instituut Collectie Krop gevestigd, waar te zien is hoe veelomvattend zijn oeuvre is. 
Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Hildo Krop overleed, een reden om extra aandacht te geven aan zijn werk. Zo is er bijvoorbeeld een fototentoonstelling in het Architectuur Centrum Amsterdam en worden er wandelingen door Amsterdam Zuid georganiseerd.
De lezing wordt verzorgd door Lisette le Blanc, waarbij zij tevens in zal gaan op de traditie van het ornament in de architectuur.