truusschroederTruus Schröder-Schräder (1889-1985)
Een Culturele vrouw

Lezing door Lisette le Blanc

donderdag 25 juni

aanvang: 14.00 uur
entree: € 12,50


Truus Schräder kwam uit een welgesteld katholiek milieu. Aanvankelijk was zij opgeleid als apothekersassistente en bleef tot haar huwelijk met de advocaat Frits Schröder als zodanig werkzaam. Zij liet rond 1921 in haar huis te Utrecht een kamer verbouwen door Gerrit Rietveld. Na de dood van haar man gaf zij hem opdracht voor een ontwerp van een nieuw woonhuis, het nu wereldberoemde Rietveld Schröder huis. De relatie met Rietveld was niet alleen van professionele aard, maar ontwikkelde zich tot een liefdesrelatie, die zich over de rest van hun leven zou uitstrekken.
Minder bekend is dat Truus Schröder zelf ook actief was als ontwerper van meubels en interieurs. Op de begane grond van haar nieuwe woning begon zij samen met Rietveld een architectenbureau onder de naam Schräder Rietveld architecten. Het huis, waar zij tot haar dood in 1985 bleef wonen, wordt nu beheerd door het Centraal Museum te Utrecht en staat inmiddels op de Unesco Werelderfgoedlijst. 
De lezing van Lisette le Blanc gaat over het bijzondere leven en werk van deze moderne vrouw en kan wellicht een aanleiding vormen om het huis in Utrecht te bezoeken, want het is op afspraak te bezichtigen.