Felix NussbaumZelfportret van Felix Nussbaum, 1940

Felix Nussbaum
De lezing wordt verzorgd door Lisette le Blanc

donderdag 15 oktober
aanvang: 14.00 uur
entree: € 12,50

logo fakkel klein 100x175Dit jaar herdenken we 75 jaar bevrijding. We willen graag stil staan bij het werk en leven van bijzondere kunstenaars. Er is gekozen voor de joodse kunstenaar Felix Nussbaum (1904-1944), waarmee we aandacht willen geven aan een indrukwekkende nalatenschap.
Felix Nussbaum kwam uit een gezin waar zijn belangstelling voor schilderkunst werd gestimuleerd en hij werd dan ook aangemoedigd om te gaan studeren. In 1922 begon hij zijn studie in Hamburg, maar het jaar daarna schreef hij zich in voor de kunstopleiding in Berlijn. Zijn eerste expositie had hij op 19-jarige leeftijd in de Berlijnse galerie Casper. In deze periode ontmoette hij ook zijn toekomstige vrouw, de Poolse schilderes Felka Platek. In 1932 kreeg Nussbaum een stipendium, de Villa Massimo Preis, waardoor bij 10 maanden in Rome kon verblijven. Nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam, kon hij niet terugkeren naar Duitsland. Zijn atelier in Berlijn met zijn opgeslagen werken brandde af. Hij woonde vervolgens in diverse plaatsen in Frankrijk en België. Maar ook buiten Duitsland was hij niet veilig. Hij werd samen met zijn vrouw opgepakt en met het laatste transport vanuit Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd, waar zij in 1944 werden vermoord.
In Osnabrück, de geboorteplaats van de schilder wordt sinds 1998 het werk van Nussbaum gepresenteerd in een museum, dat is ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. De lezing wordt verzorgd door Lisette le Blanc, waarbij zij tevens in zal gaan op de inspiratiebronnen van de schilder zoals bijvoorbeeld, Vincent van Gogh, Giorgio de Chirico en James Ensor.
Aanvullende opmerkingen Zelfportret van Felix Nussbaum, 1940