MEESTERLIJK LANDSCHAP

IMG 5506 1604780804 31.151.211.117

Dorotha Bousquet - Gerard Hendriks - Carla de Korte - Dik Kusters - Jan Min - Marjan Nagtegaal - Hannie Riewerts

EXPOSITIE VAN LEDEN VAN IWS HOLLAND

VAN 21 NOVEMBER  T/M 20 DECEMBER

Donderdag en vrijdag van 13 tot 16 uur

Zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

IWS Holland is een stichting die is opgericht in 2015 onder de paraplu van de International Watercolor Society.  En inmiddels de grootste aquarelvereniging van Nederland. Hier kunnen de kunstenaars met  enthousiasme voor de aquareltechniek elkaar ontmoeten en  het speciale karakter van de aquarel in Nederland onder de aandacht brengen van een groot publiek (nationaal en internationaal). zie ook www.iwsholland.nl

 IMG 5507 1604780854 31.151.211.117

Veel van de leden zijn actief op aquarelfestivals en tentoonstellingen in het buitenland. Door over de grenzen te kijken, ontmoeten aquarellisten elkaar wereldwijd en vinden zo inspiratie.

Dorota Nijander Bousquet  is een Franse grafisch ontwerper van Poolse afkomst. Ze werd geboren in Wroclaw (Polen). Ze studeerde af aan de Wrocław School of Arts en ook aan de School of Decorative Arts in Straatsburg, met een diploma in reclame. Na haar studie richtte ze haar eigen grafische studio op in Straatsburg. In 2000 trad ze in dienst bij Calypso Design Agency als Senior Artistic Director, waar ze het creatieve team leidde. Daarna verhuisde ze met haar gezin naar Londen en volgde ze de cursus Watercolor aan de Heatherley's School of Fine Arts. Terug in Parijs nam ze deel aan tal van tentoonstellingen. Daarna verhuisde ze naar Warschau en sloot zich aan bij de Vereniging van Poolse Aquarellisten (SAP), waar ze zich toelegde op de aquarelkunst. Ze woont sinds 2016 in Den Haag.

Gerard Hendriks is autodidact. Hij exposeert wereldwijd en geeft workshops in binnen- en buitenland. Regelmatig verschijnen er artikelen van zijn hand in boeken en tijdschriften. Zijn werk bevindt zich in particuliere en museale collecties waaronder het Aquarel Museum in Fabriano Italië.

Passie, snelheid en energie stralen de aquarellen van Gerard uit, kleurig en schijnbaar moeiteloos met een vlotte losse toets op papier gezet.Thematisch heeft hij voorliefde voor dieren. Zijn werken van vogels genieten internationale faam, zijn stillevens zijn alles behalve stil. 

Hij is board member of the International Watercolor Society, 

Carla de Korte vult naast haar dagelijks werk als verpleegkundige haar dagen als aquarellist. Om dit medium goed onder de knie te krijgen volgde ze veel cursussen en workshops bij diverse kunstenaars. Verder was het vooral veel doen, doorzetten en impressies opdoen bij andere aquarellisten. Medio 2015 is zij begonnen met aquareleren op groot formaat. “Straatje in Split” 140 x 200 cm is daar een voorbeeld van.

IMG 5508 1604780907 31.151.211.117

Dik Kusters werd als geboren en getogen Betuwenaar al snel aangetrokken door de schoonheid van het landschap. In zijn jeugd zag hij die schoonheid niet, het hoorde er gewoon bij. Gras was gras en een boom was om in te klimmen. Struinen door de zompige klei, eendeneieren zoeken, vissen, zwemmen in de Kil bij Ophemert. Het kon niet op en het zou altijd zo blijven... Later, na zijn opleiding aan de Akedemie voor Beeldende Vorming kwam de waardering voor de schoonheid van het landschap. Dik schildert vooral rivierlandschappen, vaak gemaakt in de uiterwaarden van de Waal nabij Varik en Ophemert. Op speelse wijze geeft hij een bijzondere impressie van een voortdurend veranderend landschap. heb gadaan? In het aquarel museum in Fabriano heeft zijn werk in haar verzameling opgenomen. 

Jan Min was als kind al dol op tekenen en schilderen en dit is altijd zo gebleven. Na het beëindigen van zijn medische carrière en het volgen van academische lessen en masterclasses in het aquarelleren is hij fulltime zich hierop gaan richten sinds 2000. Sinds 2015 is hij bestuurslid van IWS Holland en sinds 2017 officieel master member van IWS World. Door zijn aquareltechniek geeft hij de toeschouwer suggestieve landschappen te zien.

Zijn voorkeur gaat uit naar maritieme onderwerpen en straatscenes.

Marjan Nagtegaal volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie in den Haag, hier werkte ze vooral met olieverf, maar door problemen met haar gezondheid ging ze over op aquarel. Naast figuren is het  landschap haar belangrijkste thema. Met name het lege ruige landschap met stenen en kliffen. Na vele reizen in het midden oosten (de woestijn) en ruige gebieden in Schotland en Ierland is dat lege landschap ontstaan uit een behoefte aan rust en ruimte. Zij woont in het buitengebied van de Achterhoek en daar zijn rust en ruimte nog heel natuurlijk aanwezig. In opdracht van de sultan van Oman maakte zij vorig jaar 10  abstracte tweeluiken in aquarel voor het nieuwe paleis. Ze exposeerde o.a. in het Jopie Huismansmuseum, in de Achterhoek, in Fabriano en Urbino (Italië) enz., zie ook www.marjannagtegaal.nl.  Naast haar werk als beeldend kunstenaar geeft Marjan Nagtegaal les bij het Kunstenhuis DeBilt/Zeist. 

IMG 5509 1604781230 31.151.211.117Hannie Rieuwerts is voorzitter van IWS Holland. Toen zij op de academie in aanraking kwam met de aquareltechniek was ze gelijk gefascineerd. De helderheid en transparantie van de aquarelverf gecombineerd met de kracht van de pigmenten geeft haar de mogelijkheid om alles wat haar fascineert vast te leggen in een schilderij. De rode draad in het werk is contrast. De tegenstelling tussen stralend licht en diep donker en tussen zachte- en scherpe contouren vind je in haar werk terug. Hannie exposeert in binnen en buitenland en haar werk is aangekocht door het World Watercolor museum in Ziuji en het Hong museum in Shanghai. Ook zijn een aantal werken onderdeel van de vaste collectie in het Watercolor museum in Fabriano (Italië).