Eendenkooien door de eeuwen heen
en hun relatie met het landschap

Duo-lezing van Karlijn Stelder en Jan Taat, inclusief een excursie naar een eendenkooi


Lezing: dinsdagavond 15 april, aanvang: 20.00 uur
Excursie: zaterdag 19 april, aanvang 10.00 uur

Toegang: € 13,00 (lezing + excursie)


Jan Taat geeft een historisch overzicht van de ontwikkeling van de eendenkooi in Nederland en met name in het rivierengebied waar de eendenkooi meer dan zes eeuwen geleden is ontstaan. Waar liggen ze nu nog en waar zijn ze inmiddels verdwenen. Door middel van zijn website en de samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ijvert hij om de eendenkooi en de kooiker als cultuurhistorisch erfgoed een juiste plek te geven.

Karlijn Stelder gaat in op de relatie tussen eendenkooi en landschap in de komgebieden van de Culemborgerwaard. Deze plekken waren bij uitstek geschikt voor de aanleg van eendenkooien en door hun kenmerkende elementen hadden ze een grote invloed op het landschap. Ook al zijn veel eendenkooien tegenwoordig niet meer herkenbaar, ze hebben vaak sporen achtergelaten, die verwijzen naar het historische gebruik, waarmee ze eeuwen na hun aanleg nog steeds een stempel drukken op de Culemborgerwaard.

In de lezing wordt slechts zijdelings aandacht besteed aan de werking van een eendenkooi, daarom is gekozen om deelnemers aan de lezing de mogelijkheid te bieden om aansluitend op zaterdag 19 april een kijkje te nemen in de gerestaureerde Bisschopskooi in Tricht en te ervaren hoe de kooiker de eenden ving.


Karlijn Stelder schreef een masterscriptie over de eendenkooien in de kommen van Culemborg in het kader van haar studie Landschapsgeschiedenis.

Jan Taat is landelijk expert op het gebied van eendenkooien en doet historisch onderzoek naar eendenkooien.

Deel dit bericht, kies een platform!