La Grande Bleue, schilders van de Méditerranée

Isaac Israels

Gerelateerde tentoonstelling: La Grande Bleue In Singermuseum Laren van 12 september 2023 t/m 7 januari 2024

Deze lezing wordt verzorgd door Lisette le Blanc


Datum: Donderdagmiddag 16 november 2023

Aanvang: 14.30 uur (let op: gewijzigd aanvangstijdstip!)

Entree: € 12,50 incl. koffie/thee in de pauze

Druk hier om uw kaarten te reserveren


 

Charley Toorop

Vanaf omstreeks 1870 oefent de Middellandse Zeekust een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Aan de Zuid-Franse kust wanen zij zich in een aards paradijs. Daar slaan ze in relatieve afzondering en onder invloed van het intense licht, de scherpe contouren en de felle kleuren aan de Méditerranée ook in artistiek opzicht nieuwe wegen in. Met moderne schilderwijzen, een feller kleurgebruik en een uitgesproken vormentaal tot gevolg.

De tentoonstelling focust op Nederlandse kunstenaars en plaatst hen in de context van hun Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische tijdgenoten en inspiratoren.

In de tentoonstelling komt ook werk aan bod van Nederlandse kunstenaars die gewerkt hebben aan de Italiaanse bloemenrivièra en op de eilanden Capri, Mallorca, Corsica en Sicilië. Hoewel deze kunstenaars hun blik ook landinwaarts richten, blijft de betoverende azuurblauwe waterspiegel van La Grande Bleue altijd vlakbij.

Met werk van onder anderen Gustave Courbet, Johan Barthold Jongkind, Claude Monet, Adolphe Monticelli, Théo Van Rysselberghe, Raoul Dufy, Louis Valtat, Pierre Bonnard, Kees van Dongen, Leo Gestel, Isaac Israels, Otto van Rees, Wim Schuhmacher, Jan Sluijters, Charley Toorop, Hendrik Jan Wolter, Wim Oepts, Geer van Velde en Yves Klein

 

 

Deel dit bericht, kies een platform!