Kunstcriminaliteit

Verkoper van mummies, Egypte 1875

Deze mummies werden voor allerlei doeleinden verkocht: van artikel tot vermaak tot medicinale toepassing tot zelfs brandstof. Een tekort aan mummies leidde er zelfs toe dat mummies werden nagemaakt.


Datum: donderdagmiddag 8 september 2022

Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Entree: € 12,50

Druk hier om uw kaarten te bestellen


Deze lezing over kunstcriminaliteit wordt verzorgd door;

Martin Finkelnberg

Alles dat van waarde is kwetsbaar en loopt het risico slachtoffer te worden van criminaliteit. En dat geldt zeker voor kunst, antiek en cultuurgoederen.

Dat zegt Martin Finkelnberg, gepensioneerd hoofdinspecteur van politie en voormalig hoofd van het Team Kunst- en Antiekcriminaliteit van de Landelijke Eenheid van de politie.

Bij het begrip “kunstcriminaliteit” denkt men vooral aan diefstal, heling en valse kunst. Maar wist u dat er ook sprake is van witwassen, valsheid in geschrifte, vernieling, plundering etc.? Kunstcriminaliteit is een groot internationaal probleem en naast de nationale politiekorpsen hebben ook Interpol en Europol voorzieningen getroffen om deze misdrijven op te sporen.

Hoe dat in zijn werk gaat en hoe particuliere organisaties daarbij behulpzaam kunnen zijn zal door Martin aan de hand van diverse praktijkgevallen worden toegelicht.

Vier voorwerpen (uit een partij van 72) geroofd uit Irak, in 2008 aangetroffen in Nederland.

 

Deel dit bericht, kies een platform!

Onze activiteiten