Antoni Gaudi en het Catalaanse modernisme

Sagrada Familia

Verzorgt door: Renout Robbertz


Datum:  donderdagmiddag 11 mei 2023

Aanvang: 14.00 uur

Entree: € 12,50

Druk hier om uw kaarten te reserveren


Toen Antoni Gaudí in 1852 in Reus, bij Barcelona, geboren werd was Catalonië volop aan het veranderen. De Industriële Revolutie wijzigde niet alleen de traditionele structuren, maar zette ook de stadsplanning op de helling.

In Barcelona waren de industriële en sociale omwentelingen en het streven naar een culturele profilering van de Catalaanse identiteit volop aan de gang toen Gaudi in 1875 aan zijn studie architectuur begon.

Van de jonge architect Gaudi werd een concrete bijdrage aan de opgeleefde Catalaanse identiteit verwacht. De snelle stadsuitbreiding van Barcelona moest bekroond worden met monumentale openbare gebouwen. In 1883, slechts vijf jaar na zijn afstuderen, werd Gaudi benoemd tot hoofdarchitect bij de bouw van de beroemde Sagrada Familia waarmee hij tot de succesvolste Catalaanse architecten van zijn tijd behoorde.

Gaudi onderscheidde zich van zijn collega’s door zijn aandacht voor de verschijningsvormen van de natuur en het belang dat hij aan geometrische vormen toekende.

Voorbeelden van zijn ontwerpen zijn Palau Güell, Casa Calvet, Casa Batlló, Parc Güell, Casa Milà en de al eerder genoemde Sagrada Família.

 

Deel dit bericht, kies een platform!

Onze activiteiten