The Father (2020) van Florian Zeller

met Anthony Hopkins in de hoofdrol en Olivia Colman als zijn dochter.


Datum: donderdagavond 14 december 2023

Aanvang: 19.30 uur

Entree: € 10.00 incl. een drankje

Druk hier om uw kaarten te reserveren


We hebben de afgelopen jaren in de maand december verschillende ontroerende films vertoond over de gevolgen van dementie en alzheimer voor de patiënten en hun omgeving.

Zoals de schitterende film Hersenschimmen met Joop Admiraal, Still Alice waarin Julianne Moore de weg kwijtraakt en vorig jaar The Mourning Forest van Naomi Kawase.

In The Father gaat de Franse schrijver en regisseur verder dan in de genoemde films. Hij laat je ervaren door voornamelijk vanuit dementerende hoofdpersoon Anthony te beleven, dus ook vanuit zijn verwarring. Hij woont in een appartement bij zijn dochter; deze ruimte zullen we tijdens de films bijna niet verlaten, maar hij voelt zich steeds minder vertrouwd in z’n omgeving.

Beelden zijn uit appartement vloeien ongemerkt in elkaar over, maar de details veranderen continu. De inrichting is ineens anders, of er staat ineens een andere vrouw voor Anthony’s neus die hij óók herkent als zijn dochter of hij herkent zijn schoonzoon niet meer. Ook als kijker raken wij gedesoriënteerd en vragen wij ons constant af wat echt is en wat niet. Hopkins raakt ons in het hart met z’n angstige blik, z’n twijfel, ontreddering, en eenzaamheid en zelfs de agressie en argwaan die z’n wanhoop maskeert.  En zijn dochter staat voor een dilemma: ze weet dat ze niet langer in staat is haar vader de hulp te bieden die hij nodig heeft. En ze weet dat er een moment komt dat ze voor zichzelf en haar eigen gemoedsrust moet kiezen. Maar hoe laat je je eigen vader los als hij zich in paniek steeds meer aan je vastklampt? Zelfs wanneer hij je amper meer herkent?

De film is weliswaar verontrustend maar briljant.

Deel dit bericht, kies een platform!