Pier Paolo Pasolini (1967) Edipo re       


Datum: Zaterdag 15 oktober 2022

Aanvang: 15.00 uur

Entree: € 5.00

Druk hier om uw kaarten te reserveren


Oktober is de maand van de geschiedenis en wij sluiten jaarlijks aan met een film passend binnen het thema van dat jaar. Dit jaar is het ‘Wat een ramp’.

En hoewel er laatste tijd aan eigentijdse rampen geen gebrek is: klimaatverandering en bio-diversiteits verlies, Coronapandemie en oorlog in de Oekraïne, kiezen wij toch voor de mythische ramp rond Oedipus: de persoonlijke tragedie van de zoon die zonder het te weten zijn vader doodt en vervolgens met zijn moeder trouwt.

Dat moet gestraft worden en een pestepidemie treft Thebe, zijn stad. De verfilming van deze mythe is van de Italiaanse schrijver en filmer Pier Paolo Pasolini. Het is zijn persoonlijke 20ste -eeuwse reflectie op dit verhaal dat door de eeuwen heen met talloze interpretaties opnieuw is beschreven: van de Griekse tragedie schrijver Sophokles tot psychologische invalshoeken van Freud en Jung. Een allesomvattende zienswijze zou kunnen zijn dat in dit mythische verhaal het matriarchaat zich verzet tegen de patriarchale orde. Hierover zullen wij van gedachten wisselen

Deel dit bericht, kies een platform!

Onze activiteiten