webgrand budapest
The Grand Budapest hotel 
(2014)

Filmhuis brengt bijzondere winterfilm, gebaseerd op het denken van Oostenrijkse humanist Stefan Zweig, film, art house

donderdag 23 januari 2020

aanvang 19:30 uur, entree € 5,00, reserveren niet nodig


The Grand Budapest hotel is een Amerikaans-Duitse film uit 2014, onder regie van Wes Anderson, een van de belangrijkste Amerikaanse filmmakers van het moment.       


Het verhaal in de film is gebaseerd op werken van de beroemde Oostenrijks-Joodse humanist Stefan Zweig (1881-1942), bewonderaar van Erasmus. 


In de film The Grand Budapest hotel draait het om de charmante conciërge Monsieur Gustave en diens piccolo Zero Moustafa, van het superchique Grand Budapest Hotel.
Wanneer de rijke hotelgast Madame D wordt vermoord raken de twee verstrikt in een groot avontuur vol absurde situaties en waanzinnige achtervolgingen.
Extra complicatie: Gustave erft als goede vriend en lover van de overledene een schilderij, waardoor hij gelijk een van de hoofdverdachten is.
Dit is het verhaal in een notendop, want The Grand Budapest Hotel bevat veel vermakelijke subplots.webStefanZweigover Stefan Zweig 


Stefan Zweig (foto) werd in Oostenrijk geboren, in een welgestelde Joodse familie. Die familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een 'Jood door toeval'. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig aan. Het verloop van de oorlog maakte hem echter steeds meer een oorlogstegenstander. In 1917 werd Zweig van zijn dienst vrijgesteld, en later helemaal ontslagen. Hij verhuisde naar het neutrale Zwitserland.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog keerde Zweig terug naar Oostenrijk. Het uiteenvallen van het Habsburgse rijk in 1918 was voor hem een verbijsterende ervaring. 

Als geëngageerde intellectueel trad Zweig op tegen het nationalisme en revanchisme in die tijd: verhalen, drama's, novellen en historische romans. In de jaren twintig gold Zweig als een van de meest succesvolle Duitstalige schrijvers. Hij kwam in die tijd ook naar Nederland.

Nadat de Nationaalsocialisten in 1933 in Duitsland de macht hadden gegrepen en ook hun invloed in Oostenrijk voelbaar werd, emigreerde Stefan Zweig naar Londen. Bij zijn uitgever in Leipzig mocht Zweig niet meer publiceren. In 1936 werden Zweigs boeken in Duitsland verboden en openbaar verbrand. 

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoolog nam hij de Britse nationaliteit aan. Hij verliet Londen en kwam via New York, Argentinië en Paraguay in 1940 in Brazilië terecht.
Samen met zijn tweede vrouw koos Zweig op 22 februari 1942 ervoor om vrijwillig een einde t maken aan hun leven. Dit vanwege zijn treurigheid over de vernietiging van zijn 'geistige Heimat Europa'.
Zweig besefte dat hij, ook bij een eventuele overwinning op Hitler-Duitsland, vertegenwoordiger van een voorbije wereld zou zijn (Die Welt von Gestern, titel van zijn laatste boek), en hij wenste dit niet bewaarheid te zien worden.

Die Welt von Gestern, de kort voor zijn zelfmoord geschreven autobiografie van Stefan Zweig, wordt gezien als een van de meest treffende en best geschreven tijdsbeelden van de periode 1900-1940.

(bron: Wikipedia)


 


donderdag 23 januari 2020
aanvang 19:30 uur
entree € 5,00
reserveren niet nodig