webjanwolkers'Nederland Leest'. In november is dat het thema van de bibliotheken in Nederland. Filmhuis Neerijnen komt nu al met prachtige filmachtergronden

Texel, het eiland van Jan Wolkers

donderdag 24 okt

aanvang 19:30, entree € 5, leden Bieb Rivierenland: € 4, reserveren niet nodig

 
logo  Bibliotheek RivierenlandBij de bibliotheekcampagne 'Nederland Leest', komende maand november, staat landelijk als thema centraal: 'Jan Wolkers en duurzaamheid'.


   Maar wie is Jan Wolkers?


Wie het nog niet weet, zullen we het nu vertellen:

'Nederland vormde Jan Wolkers (1925-2007) en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond.'

(bron: biograaf Onno Blom)


Dat wil zeggen:

  • Jan Wolkers  was een robuuste, soms snoeiharde Nederlandse beeldhouwer, schilder en schrijver.
  • Jan Wolkers nam afscheid van het zwaar gereformeerde geloof uit zijn jeugd: 'Terug naar Oegstgeest' (1965)
  • wie heeft nooit gehoord van zijn verfilmde en door sommigen verguisde, want zwaar erotische boek 'Turks Fruit' (1973).
    • 'Turks fruit' is met ruim 3,3 miljoen bezoekers nog altijd de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden (bron: Wikipedia).
  • Webwolkersauschwitz2wie heeft nooit gehoord van het Auschwitzmonument in Amsterdam - ook bekend als Spiegelmonument of Gebroken spiegels (1977, foto rechts)Ook dat opmerkelijke beeld over de herdenking van de Holocaust is van Jan Wolkers!


Alle fatsoenlijke vrouwen en ook alle nette mannen van nu zullen de film 'Turks fruit' van destijds, vast nog steeds verschrikkelijk vinden.
    Wij van Stroomhuis wellicht ook.

Maar, haha, toch was dat boek en was vooral die massaal bezochte provocerende film van Jan Wolkers, een enorme doorbraak in de totaal vastgeroeste Nederlandse cultuur en samenleving van destijds.
Samen met de andere cultuurhelden van toen: Gerard Reve, W.F. Hermans en Harry Mulisch zette vooral Jan Wolkers de toon. 


Onno Blom, hier boven al geciteerd, heeft een prachtige literaire biografie geschreven over Jan Wolkers: 'Het litteken van de dood' (2017, Bezige Bij).


Wolkers was daarnaast steeds ook een groot natuurminnaar.


Samen met zijn laatste grote geliefde Karina woonde Jan de vele laatste jaren van zijn leven niet meer in het roerige Amsterdam, maar op het eiland Texel, en daar vooral weer als beeldend kunstenaar.


Meer dan eerder schonk Wolkers op Texel aandacht aan de natuur.


Jan berichtte daar heel bijzonder over, in spraakmakende tv-uitzendingen van de VPRO, bedoeld voor jongeren: 'De achtertuin van Jan Wolkers' (2012)
VPRO: 'De beeldend kunstenaar/schrijver op ontdekkingstocht in zijn eigen tuin. Als hij vertelt over de natuur, wordt wat gewoon is bijzonder, wat klein is groot en wat lelijk is mooi.'
 


Deze avond laat Filmhuis Neerijnen u een avond lang allerlei beelden zien van Jan Wolkers, 
en niet minder van Texel, het eiland, de biodiversiteit daar, en het natuurbeleven van onze grote beeldend kunstenaar, schrijver, natuurminnaar, èn provocateur: Jan Wolkers.

 
Biografie Jan Wolkers:
lees ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Wolkers