webenglishpatient

The English patient (1996)

Filmhuis en Bibliotheek Rivierenland brengen samen jaarlijks in september 'Superleesclub', film, art house

donderdag 19 september

aanvang 19:30 uur
entree € 5,00
leden Bibliotheek Rivierenland: € 4,00

logo  Bibliotheek Rivierenland

 

In de maand september vieren wij altijd onze geslaagde samenwerking met Bibliotheek Rivierenland en nodigen wij leesclubs uit om een bijzondere literaire film adaptatie met ons te komen bewonderen en bespreken.

Meestal kiezen wij voor een werk van een recente Nobelprijswinnaar.

Maar aangezien die prijs afgelopen jaar niet is uitgereikt, hebben wij gekozen voor een andere belangrijke literaire prijs, de Booker Prize.
Dit jaar is deze prijs 
voor het eerstniet voor een roman uitgereikt, maar aan een auteur voor diens hele oeuvre: de Man Booker Prize Life.


webondaatje
Die eer viel te beurt  aan de in Sri Lanka geboren Canadese schrijver Michael Ondaatje (foto rechts) De film die zich aandient is de grandioze The English patient, in Hollywood bekroond met 9 Oscars en absoluut een sterrencast zoals met de fantastische Franse actrice Juliette Binoche.

The English Patient  is een beroemd en door velen gelezen boek uit 1992, en de verfilming daarvan uit 1996 is niet minder treffend.

We zien nu een Brits-Amerikaanse epische film uit 1996, geregisseerd door Anthony Minghella en geproduceerd door Saul Zaentz.

Het is het einde van de Tweede Wereldoorlog. In een veldhospitaal in Toscane, Italië ligt een ernstig verbrande en stervende piloot, gevonden in een vliegtuigwrak in Noord-Afrika.
De patiënt heeft geheugenverlies en geen legitimatie, en is door zijn accent enkel bekend als de "Engelse patiënt". Hij wordt verzorgd door Hana, een Frans-Canadese verpleegster. Als het hospitaal geëvacueerd moet worden, besluit zij met de patiënt achter te blijven in een door bommen verwoest klooster, aangezien hij in zijn conditie niet te ver mag reizen.

Langzaam komt zijn geheugen weer terug: hij blijkt de Hongaarse graaf László Almásy te zijn, een onderzoeker, werkzaam voor de Royal Geographical Society, die in de jaren dertig met een groep bezig was onbekende plekken in de Sahara in kaart te brengen. Tijdens deze expeditie werd hij vergezeld door de Engelsman Geoffrey Clifton en zijn vrouw Katherine.
Katherine en László worden verliefd en László raakt betrokken in een web van bedrog en tragiek.

Ondertussen worden Hana en László in het klooster vergezeld door de Canadese duimloze dief Caravaggio, die op wraak uit is en meer weet over László's verleden, en Kip Steffens, een Sikh sappeur die is gespecialiseerd in het onschadelijk maken van landmijnen, en met wie Hana een relatie krijgt. 


over Michael Ondaatje

Wikipedia: Ondaatje kwam in 1954 met zijn moeder vanuit Sri Lanka naar Engeland, en vestigde zich in 1962 in Canada, alwaar hij ook de Canadese nationaliteit aannam.
Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Toronto en later aan Queen's University in Kingston, Ontario (Master of Arts).
Van 1971 tot 1983 doceerde hij aan de York 
University en het Glendon College te Toronto. In 1988 werd hem de Orde van Canada verleend.

Hoewel Ondaatje een veelomvattend oeuvre op zijn naam heeft (ook poëzie, scenario’s, non-fictie), is hij het meest bekend als schrijver van romans.
Zijn romans bestaan vaak uit “snapshots”, korte, filmische scènes, die hij ingenieus met elkaar verbindt.
Kenmerkend is het voortdurend wisselen van het perspectief van tijd en verteller.
In al zijn werken is sprake van een continu sterk dwingende handelingsrichting.
Typerend zijn ook zijn minutieus gedetailleerde beschrijvingen.
Vooral zijn vroege poëtische werken The Collected Works of Billy the Kid en Coming Through Slaughter kenmerken zich door een sterk beeldend taalgebruik en veel metaforen.
Zijn werken hebben alle een sterk poëtische ondertoon.

Ondaatje verkreeg wereldbekendheid met zijn roman The English Patient (1992), waarvoor hij in 1992 de Booker Prize ontving en in 2018 de Golden Man Booker Prize (een publieksprijs ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Booker Prize) en waarvan later een Oscar winnende film werd gemaakt (The English Patient).
Ondaatje maakte ook zelf naam als maker van meerdere succesvolle films.

 


donderdag 19 september 2019
aanvang 19:30 uur
entree € 5,00
leden Bibliotheek Rivierenland: € 4,00
reserveren niet nodig

Meer films bij Stroomhuis