webTodosobremimadre

Filmhuis Neerijnen in het teken van Boekenweek-thema ‘De moeder de vrouw’

Todo sobre mi madre
    (All about my mother)

 donderdag 28 maart 

aanvang 19:30 uur
entree € 5
leden Bibliotheek Rivierenland € 4

Aansluitend bij het thema van de Boekenweek dit jaar ‘De moeder de vrouw’, vertoont het Stroomhuis natuurlijk deze film van Pedro Almodovar.

logo  Bibliotheek Rivierenland

We doen dit in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland.


Net als in het sonnet van Martinus Nijhoff uit 1934  -- “O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer” -- dat geïnspireerd is op de Waalbrug bij Zaltbommel, gaat het over de archetypische vrouw, de moeder.


In deze exuberante film Todo sobre mi madre verliest de archetypische moeder haar zoon, is mater dolorosa.
Maar het verhaal wordt verteld - net als in het sonnet - vanuit het perspectief van de zoon die op zoek is naar zijn bron, zijn moeder; in de film via haar naar zijn biologische vader.


Deze onstuimige film zit weer, zoals we bekend zijn van Almodovar, vol andere archetypische vrouwfiguren; de verpleegster, de non, de actrice, de hoer, geheel passend binnen het literaire kader van de Boekenweek.


De hoofdrolspeelster Carmen Maura heeft in 2018 de European Film Award (EFA) mogen ontvangen voor haar oeuvre als actrice.


De film wordt toegelicht door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, met speciale aandacht voor de filmische en literaire achtergrond van de film.