webdoodwater

Filmhuis brengt historische documentaire over gevolgen Afsluitdijk voor Volendammer vissers op Zuiderzee 

‘Dood water’ 

donderdag 14 februari

aanvang 19:30 uur, entree  € 5,-
Wij wonen in Rivierenland, land dus van water.


De film ‘Dood water’, uit 1934, van Gerard Rutten, is uniek in de Nederlandse filmgeschiedenis, en  gaat over een toen groot sociaal drama, als gevolg van de afsluiting en gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer.


De film is gedraaid in zwart-wit en heeft als alternatieve titel ‘Storm over den Afsluitdijk’. Hij opent met een proloog – begeleid door het Concert­gebouwor­kest onder leiding van Willem Mengelberg – over Neerlands strijd tegen het water en de geschiedenis van de Afsluitdijk, aangelegd tussen 1927 en 1932.


Dan komt het vissersplaatsje Volendam in beeld, waar de bewoners zich ernstig zorgen maken over de ontzouting van de voormalige Zuiderzee, en daardoor het daar onmogelijk worden van de haringvangst. Wanhopig proberen de vissers met spaden en zelfs explosieven de dijk op te blazen. Hoofdpersoon in de film Willem de Geus overlijdt tijdens een explosie bij de Afsluitdijk.


Gerard Ruttens Zuiderzeefilm werd destijds op het filmfestival van Venetië bekroond met een Gouden Leeuw voor het beste camerawerk.