webkeatonFilmhuis Neerijnen start nieuwe filmcyclus - presentatie: Marc Westermann

'Film en Droom'

       Film en filmetentje 

za 10 nov

aanvang etentje 18 uur, start filmcyclus 19:30 uur. Entree etentje en eerste filmavond:  € 25. Reserveren daarvoor nodig. Dat kan via de website (klik hier). Film alleen € 10. Daarvoor reserveren niet nodig. Verdere data van deze filmcyclus: donderdagavonden 15, 22 en 29 november

button 2

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt dit najaar 2018 opnieuw een vierdelige filmcyclus.
Deze keer gaan we dieper in op het thema ‘Film en Droom’.

Deze filmcyclus wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

Vooafgaand is er een gezellig filmetentje in onze horecagelegenhid Uit-spanning het Stroomhuis; daavoor dient u tijdig te reserveren.

Als eerste aflevering van deze cyclus laten we u deze avond filmfragmenten zien, en een hoofdfilm uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Die eerste films werden vertoond in variété theaters.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen uit deze wereld van vermaak een rol gingen spelen in de cinema.

Twee genieën van de slapstick zijn hieruit voortgekomen: Buster Keaton (foto) en Charley Chaplin.

In deze humoristische films zien we vaak een voorkeur voor het uitbeelden van een droom, omdat daarin alles wat in het dagelijkse leven niet lukt noch is toegestaan, toch gebeurt.
Geestige films vol verrassende stunts.


over de Filmcyclus 'Film en Droom'

Tussen film en droom bestaat een wezenlijke verwantschap, zowel tussen de ervaringen van de filmtoeschouwer en de dromer, als ook tussen de structuur van de film en de droomtekst. Want: film maakt dromen zichtbaar en hoorbaar, en beweegt op dezelfde manier door ruimte en tijd. Het gaat om beelden in een snelle opeenvolging en in abrupte montageovergangen: van het ene naar het andere onderwerp, en springend van de ene tijdsspanne naar het andere, of naar een flashback.

In deze filmcyclus najaar 2018 belichten we vier invalshoeken:

  • za 10 nov: dromen in vooroorlogse ‘stomme’ films (zoals van de legendarische en humoristische filmregisseurs en -acteurs Buster Keaton en Charley Chaplin), voorafgaand een heerlijk etentje
  • do 15 nov: psychoanalyse (zoals van misdaadregisseur Alfred Hitchcock)
  • do 22 nov: nachtmerries (zoals van de beroemde Zweed Ingmar Bergman)
  • do 29 nov: hedendaagse sciencefiction (zoals van Christopher Nolan).

Alle vier genoemde filmavonden in deze cyclus – steeds met een voorafgaande inleiding – beginnen om 19:30 uur. Entree per avond: € 10. Inclusief het etentje op za 10 nov is dat € 25. Aanvang daarvan 18 uur. Reserveren hiervoor is nodig. Dat kan via website Stroomhuis. Voor alle vier films, inleidingen en samenvattingen samen, bedraagt de deelnameprijs € 30. Inclusief het etentje op 10 nov is dat € 50. Reserveren voor afzonderlijke filmavonden niet nodig.

Eerder waren er in Stroomhuis zulke spannende en dieper gravende filmseries over onderwerpen als Italiaans Neorealisme, Franse Nouvelle Vague, Revolutionaire Sovjet-film, Cinema Nederland, 400 jaar Shakespeare, Cinema China en afgelopen voorjaar: ‘Film en schilderkunst’.