webfrida

Filmcyclus
'Film en schilderkunst' -4- 
(slot)

Marc Westermann

Vrouw in de (film)kunst    

donderdag 19 apr
Aanvang 19:30 uur
Entree: € 10,-

Dit is de vierde (slot)aflevering in het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen van een vierdelige filmcyclus. 
Daarin wordt dieper ingegaan op het thema 'Film en schilderkunst'.

Deze filmcyclus wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

over Schilderen met licht

Filmmakers willen een verhaal vertellen; daartoe gingen zij aanvankelijk te rade bij de grote romanschrijvers uit de negentiende eeuw als Charles Dickens. 

Maar een verhaal moet ook in beeld gebracht worden. Cameralieden hebben voor licht en kleur en mise en scene hun inspiratie gevonden in de schilderijen van bijvoorbeeld de bewonderde meesters van het licht als Vermeer en Rembrandt en de Romantici uit de negentiende eeuw. 

Maar uiteraard laten filmmakers zich ook inspireren door het leven van de vrouw in de schilderkunst.

We vertonen deze avond:

  • 'Frida' (2002, foto boven) van Julie Taymor

webdiegofrida'Frida' is een biografische film. Het verhaal is gebaseerd op het boek Frida: A Biography of Frida Kahlo (1983) van Hayden Herrera, en gaat over het leven van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo. De film onderzoekt nadrukkelijk de relatie tussen Kahlo's leven en haar kunst.
Frida Kahlo (gespeeld door Salma Hayek) raakt op achttienjarige leeftijd zwaargewond bij een busongeluk, dat haar voor het leven verminkt. Tijdens de maandenlange revalidatieperiode begint ze te schilderen. Ze wordt ontdekt door kunstenaar Diego Rivera (Alfre Molina), met wie ze trouwt. Het stel (op foto links) vormt een prominente aanwezigheid in Amerikaanse kunstkringen. Na een turbulent verblijf in de VS keert het koppel terug naar Mexico. 
Daar bieden ze onderdak aan de verbannen Russische leider Leon Trotski, met wie Kahlo een affaire krijgt.

De film won tal van prijzen.

Julie Taymor  (1952) is een Amerikaanse regisseur van theater, musical, opera en film. Ze verwierf tevens grote bekendheid bij de regie van de theatermusical The Lion King.

Filmcyclus 'Film en schilderkunst' is een interessante en informatieve serie op vier donderdagavonden in maart en april, met een verrassende filmkeuze:
  • do 15 mrt: Licht in de Gouden eeuw (Vermeer, Rembrandt)
  • do 22 mrt: Italiaanse Barok (Caravaggio)
  • do 12 apr: Amerikaans realisme (Edward Hopper)
  • do 19 apr: Vrouw in de (film)kunst (Frida Kahlo en Diego Rivera)
  • dit met uitlopers naar Film en door schilderkunst, zoals door Vincent van Gogh geïnspireerde tuinarchitectuur (The Artistist’s Garden, 10 mei) en Roofkunst (oktober, Gustav Klimt, Maand van de Geschiedenis)
Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen steeds om 19:30 uur. 
Entreeprijs per avond: € 10. 
Voor alle vier films, inleidingen en samenvattingen samen, bedraagt de deelnameprijs € 30. Reserveren hiervoor kan met een mailtje naar Wim Schoutendorp, coördinator:  wschou50@gmail.com 

Eerder waren er in Stroomhuis zulke dieper gravende filmcycli over onderwerpen als: 
Italiaans Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de Revolutionaire Sovjet-film, Cinema Nederland, 400 jaar Shakespeare, en (afgelopen najaar) Cinema China.