webshirleyhopperFilmcyclus 'Film en schilderkunst' -3-
Marc Westermann

Amerikaans realisme
   (Edward Hopper)

donderdag 12 april

 Aanvang 19:30 uur
Entree: € 10,-

Dit is de derde aflevering in het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen van een vierdelige filmcyclus. 
Daarin wordt dieper ingegaan op het thema 'Film en schilderkunst'.

Deze filmcyclus wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

over Schilderen met licht

Filmmakers willen een verhaal vertellen; daartoe gingen zij aanvankelijk te rade bij de grote romanschrijvers uit de negentiende eeuw als Charles Dickens. 

Maar een verhaal moet ook in beeld gebracht worden. Cameralieden hebben voor licht en kleur en mise en scene hun inspiratie gevonden in de schilderijen van bijvoorbeeld de bewonderde meesters van het licht als Vermeer en Rembrandt en de Romantici uit de negentiende eeuw. 

Niet minder laten filmmakers zich inspireren door het Amerikaans realisme in de schilderkunst, met name door Edward Hopper.

We vertonen deze avond:

  • 'Shirley: Visions of Reality' (2013, over Edward Hopper, foto boven), van Gustav Deutsch

webhotelroomhoperShirley: Visions of Reality. Wonderlijk mooi en vreemd is de gestileerde afspiegeling van de werkelijkheid die Gustav Deutsch ons voortovert in Shirley — Visions of Reality. De eerste speelfilm van deze Oostenrijkse kunstenaar en filmmaker bestaat uit dertien momentopnamen uit het leven van een fictieve actrice tegen de achtergrond van de Amerikaanse geschiedenis tussen 1931 en 1963. Scherp licht, strakke vlakken, minimalistisch drama — een werkelijkheid die eigenlijk alleen in dromen bestaat. Of in de schilderijen van Edward Hopper, die hij tot (film)leven wekte.
Dertien schilderijen van Hopper, waaronder Hotel Room (foto links), Office at Night en Morning Sun, stonden model voor de filmsets die Deutsch gebruikte. Zelf bedacht hij dat de anonieme vrouw in die afbeeldingen telkens dezelfde is en noemde haar Shirley. Een idealistische actrice met een voorliefde voor geëngageerd theater en een afkeer van de 'nonsens' van Hollywood.

Edward Hopper (1882-1967). Hopper was een Amerikaanse schilder, die schilderijen maakte met typisch Amerikaanse thema's. Zijn schilderijen behoren tot het realisme en de American scène. 
Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, desolate sfeer. In veel van zijn schilderijen heerst een psychologische spanning. De figuren op zijn schilderijen zijn nooit gelukkig. Ook wekken de schilderijen een gevoel van 'samen maar toch alleen' op. De mensen in de werken van Hopper zijn vaak voor of achter een raam geplaatst wat het isolement compleet maakt, er is wel een buitenwereld, maar daar maakt de persoon geen deel van uit.
in het Drents museum in Assen is tot 27 mei de tentoonstelling 'The American dream' te zien, waar onder meer werk van Hopper geëxposeerd wordt.

Gutav Deutsch (1952) is een Oostenrijkse kunstenaar en avantgarde-filmmaker die zich onder meer bezig houdt met de 'fenomenologie' van het medium film.


Filmcyclus 'Film en schilderkunst' is een interessante en informatieve serie op vier donderdagavonden in maart en april, met een verrassende filmkeuze:

  • do 15 mrt: Licht in de Gouden eeuw (Vermeer, Rembrandt)
  • do 22 mrt: Italiaanse Barok (Caravaggio)
  • do 12 apr: Amerikaans realisme (Edward Hopper)
  • do 19 apr: Vrouw in de (film)kunst (Frida Kahlo en Diego Riviera)
  • dit met uitlopers naar Film en door schilderkunst, zoals door Vincent van Gogh geïnspireerde tuinarchitectuur (The Artistist’s Garden, 10 mei) en Roofkunst (oktober, Klimt, Maand van de Geschiedenis)

Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen steeds om 19:30 uur. 
Entreeprijs per avond: € 10. 
Voor alle vier films, inleidingen en samenvattingen samen, bedraagt de deelnameprijs € 30. Reserveren hiervoor kan met een mailtje naar Wim Schoutendorp, coördinator: wschou50@gmail.com 

Eerder waren er in Stroomhuis zulke dieper gravende filmcycli over onderwerpen als: 
Italiaans Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de Revolutionaire Sovjet-film, Cinema Nederland, 400 jaar Shakespeare, en (afgelopen najaar) Cinema China.