webcaravaggioFilmcyclus 'Film en schilderkunst' -2-
Marc Westermann

Italiaanse Barok
   (Caravaggio)

donderdag 22 maart

Aanvang 19:30 uur
Entree: € 10,-Vandaag in het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen de tweede aflevering van een nieuwe, vierdelige filmcyclus. 
Daarin wordt dieper ingegaan op het thema 'Film en schilderkunst'.

Deze filmcyclus wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

over Schilderen met licht

Filmmakers willen een verhaal vertellen; daartoe gingen zij aanvankelijk te rade bij de grote romanschrijvers uit de negentiende eeuw als Charles Dickens. 

Maar een verhaal moet ook in beeld gebracht worden. Cameralieden hebben voor licht en kleur en mise en scene hun inspiratie gevonden in de schilderijen van bijvoorbeeld de bewonderde meesters van het licht, als Vermeer en Rembrandt en de Romantici uit de negentiende eeuw. 

Vanavond gaat het over het thema:
 
'Filmcamera en schilderkunst'

Daarbij grijpen filmers vaak terug op Caravaggio, een invloedrijke, maar ook scandaleuze barok-schilder uit het Italië van de 16de eeuw.

We vertonen deze avond:

  • 'Caravaggio' (1986), van Derek Jarman
  • voorfilm: 'Ballet mécanique' (1924), van Fernand Léger en Dudley Murphy 

'Caravaggio' is een Britse biografische en historische film. Deze vertelt het tumultueuze leven van de Italiaanse barokschilder Michelangelo Merisi de Caravaggio (1571-1610). 
Wanneer Caravaggio op sterven ligt ten gevolge van een loodvergiftiging, denkt hij terug aan zijn jeugd en de gebeurtenissen die ertoe geleid hebben dat hij hier in ballingschap zal sterven. Als protegé van kardinaal Del Monte komt hij in aanraking met de straatvechter Ranuccio en diens vriendin Lena. Er ontstaat een driehoeksverhouding tussen hen, die zal ontaarden in moord en doodslag.

Derek Jarman (1942–1994) was een Brits filmregisseur die beroemd werd om zijn abstracte en zeer expressionistische films. Terugkerende thema's in zijn werk waren de dood, homoseksualiteit, religie en een passie voor geschiedenis, literatuur en schilderkunst. Zijn films worden gekenmerkt door veel autobiografische elementen, visueel overweldigend camerawerk en decadente en extravagante decors.


'Ballet mécanique' is een dadaïstische kubistische kunstfilm uit de jaren twintig van de vorige eeuw, een film over beweging en snelheid. 
Deze film wordt beschouwd als een van de meesterwerken van het vroege experimentele filmmaken.Filmcyclus 'Film en schilderkunst' is een interessante en informatieve serie op vier donderdagavonden in maart en april, met een verrassende filmkeuze:

  • do 15 mrt: Licht in de Gouden eeuw (Vermeer, Rembrandt)
  • do 22 mrt: Italiaanse Barok (Caravaggio)
  • do 12 apr: Amerikaans realisme (Edward Hopper)
  • do 19 apr: Vrouw in de (film)kunst (Frida Kahlo en Diego Riviera)
  • dit met uitlopers naar Film en door schilderkunst, zoals door Vincent van Gogh geïnspireerde tuinarchitectuur (10 mei) en Roofkunst (oktober, Maand van de Geschiedenis)

Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen steeds om 19:30 uur. 
Entreeprijs per avond: € 10. 
Voor alle vier films, inleidingen en samenvattingen samen, bedraagt de deelnameprijs € 30. Reserveren hiervoor kan met een mailtje naar Wim Schoutendorp, coördinator:  wchou50@gmail.com

Eerder waren er in Stroomhuis zulke dieper gravende filmcycli over onderwerpen als: 
Italiaans Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de Revolutionaire Sovjet-film, Cinema Nederland, 400 jaar Shakespeare, en (afgelopen najaar) Cinema China.