weboceansFilmhuis Stroomhuis brengt opnieuw een opzienbarende natuurdocumentaire van Jacques Perrin en Jacques Cluzaud, nu over het leven in de wereldzeeën

Océans

do 15 feb

Aanvang 19:30, entree € 5, reserveren niet nodig

Océans (Engelse titel: Oceans) is een natuurdocumentaire uit 2009 van de Franse filmmakers Jaqcues Perrin en Jacques Cluzaud.

De film toont beelden van het leven in de vijf oceanen op aarde.

 De productie had een budget van vijftig miljoen euro en werd in vier jaar tijd gefilmd op vijftig verschillende locaties. 
De onderwateropnames voor de film zijn gemaakt in de toplaag van de oceaan tot een diepte van ca. 50 meter, waarin zonlicht nog kan doordringen.
Prioriteit werd gegeven aan de daar levende diersoorten (op de open oceaan, verwijderd van land), die in heldere wateren konden worden geobserveerd, om de beeldkwaliteit te garanderen.
Ruim 200 soorten werden gefilmd.
Daarvan zijn er 80 in de film te zien.

De film ontving vrijwel alleen positieve kritieken.

Kanttekeningen maakten sommige critici wel bij het feit dat enkele wrede taferelen door middel van speciale effecten zijn nagebootst. In het geval van de haai die, van zijn vinnen ontdaan, machteloos naar de zeebodem zinkt, is bijvoorbeeld geen levend dier gefilmd.
Men wilde dit echter wel kunnen tonen, om de aandacht te vestigen op de talrijke haaien die wereldwijd jaarlijks worden gedood (en in het bijzonder dus op de wrede 'oogstmethode' voor haaienvinnen). 

Marc Westermann, filmexpert van Stroomhuis, geeft een korte toelichting.
Dat is om half acht.
Direct daarna start de film, halverwege is er een pauze.

Eerder vertoonde Filmhuis Stroomhuis Neerijnen van Jacques Perrin en Jacques Cluzaud de niet minder opzienbarende natuurfilms Winged Migration (over trekvogels),
en: Les Saisons (De Seizoenen, over de ontwikkeling van het Europese landschap, evenals die van de kwaliteit van de biodiversiteit)