Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

webbiebpluk2Initiatief Filmhuis samen met Bieb Rivierenland - boekverfilming plus inspirerend etentje

Superleesclub

do 5 okt

introductie: Marc Westermann, docent Film & Literatuur

aanvang eten 18 uur, aanvang inleiding 19:30 uur, aanvang film: 20 uur. Entreeprijs (incl. bijpassend diner) € 25. Reserveren nodig. Dat kan via deze website, uiterlijk tot dinsdag 3 okt.
Toegangsprijs voor alleen film en inleiding: € 5. Daarvoor reserveren niet nodig. Leden Bieb Rivierenland krijgen hierop korting: entree film en inleiding voor hen € 4. 

Let op: deze avond krijgt een wat andere opzet dan eerder aangekondigd; ook de aanvangstijden zijn gewijzigd:
Na een bijpassend etentje en speciale inleiding zal de door ons zelf verkozen boekverfilming 'Left luggage' van Jeroen Krabbé worden vertoond en besproken. Deze film is gebaseerd op de roman 'Twee koffers vol' van Carl Friedman. 
(NB: maximaal 40 deelnemers voor het diner)

button 2Wijziging opzet van deze avond: 

Aanvankelijk was aan de leden van de talrijke leeskringen rond Bibliotheek Rivierenland gevraagd de verfilming van een bij hen favoriet boek te nomineren. Echter bij de daarvoor gevraagde aanmelding op uiterlijk 14 september, bleek er uit deze uitverkiezing niet een duidelijke winnaar te voorschijn te zijn gekomen.

Om deze reden hebben de organisatoren van deze avond zelf een van de genomineerde titels gekozen. Dat is geworden de film 'Left Luggage' (uit 1998 van Jeroen Krabbé) gebaseerd op de roman 'Twee koffers vol' (uit 1993 van de in Eindhoven geboren schrijfster Carl Friedman). 

Onze excuses voor deze wat andere opzet.

webleftluggageover 'Left Luggage'

Left Luggage is een Nederlands-Belgisch-Britse film uit 1998. De gevierde Nederlandse acteur, filmregisseur en kunstschilder Jeroen Krabbé debuteerde als regisseur met deze film.
Onder de acteurs onder meer Jeroen Krabbé zelf, Lex Goudsmit en Isabella Rosselini (dochter van de beroemde Zweedse actrice Ingrid Bergman en Italiaanse filmregisseur Roberto Rosselini).
Muziek van Henny Vrienten ('Doe Maar').
De film kreeg vier prijzen op het Filmfestival van Berlijn (1998).


over 'Twee koffers vol'

Deze roman uit 1993 speelt zich af in de jaren '70 in Antwerpen. De ik-figuur, Chaja, een Joodse filosofiestudente, werkt als kinderoppas bij het orthodox Joodse gezin Kalman en hecht zich erg aan de kleuter Simcha. Als ze een week niet bij de Kalmans mag komen, omdat ze ruzie heeft gemaakt met de antisemitische conciërge, verdrinkt Simcha. Is dit Chaja's schuld?
Chaja's vader zoekt een koffer met herinneringen aan Berlijn, de stad die hij in de jaren '30 ontvluchtte (zie titel).
Het boek werd uitgegeven bij Van Oorschot in Amsterdam, en in tal van andere landen vertaald.


Bert Nienhuisover Carl Friedman

Carl Friedman, pseudoniem van Carolina Klop, werd in 1952 in Eindhoven geboren. Later woonde zij geruime tijd in Antwerpen, vervolgens in Amsterdam. Zij debuteerde in 1991 met de alom geprezen novelle Tralievader. In 1993 verscheen de roman Twee koffers vol. Ook schreef zij tal van krantencolumns, eerst in Trouw, later in Vrij Nederland
Voor haar werk ontving de schrijfster in 2004 de E. du Perronprijs van de gemeente Tilburg en de letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. 
Lange tijd beweerde Carolina Klop dat
 haar boeken een sterk autobiografisch gehalte hadden. Dit bleek in 2005 echter deels op onwaarheid te berusten. Klop groeide namelijk op in een katholiek gezin. Wel was haar vader tijdens de oorlog gevangene van het concentratiekamp Sachsenhausen. 


over Bibliotheek Rivierenland

logo  Bibliotheek RivierenlandBibliotheek Rivierenland (foto helemaal boven: Bieb Geldermalsen, in 'de Pluk') ondersteunt leesclubs waar mogelijk met boekencollecties.
Nu was er bij Bibliotheek Rivierenland en 
Stroomhuis Neerijnen het idee ontstaan om samen een boekbespreking van een geliefd boek, te combineren met de eventuele verfilming daarvan, en dit alles ook nog met een bijpassend diner. 


deadline aanmelding voor etentje:

  • uiterlijk dinsdag 3 oktober, via website Stroomhuis (maximum 40 personen).

 

   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner