webbiebpluk2Initiatief Filmhuis samen met Bieb Rivierenland - boekverfilming plus inspirerend etentje

Superleesclub

do 5 okt

introductie: Marc Westermann, docent Film & Literatuur

aanvang eten 18 uur, aanvang inleiding 19:30 uur, aanvang film: 20 uur. Entreeprijs (incl. bijpassend Joods diner) € 25. Reserveren nodig. Dat kan via deze website, uiterlijk tot dinsdag 3 okt.
Toegangsprijs voor alleen film en inleiding: € 5. Daarvoor reserveren niet nodig. Leden Bieb Rivierenland krijgen hierop korting: entree film en inleiding voor hen € 4. 

Let op: deze avond krijgt een wat andere opzet dan eerder aangekondigd; ook de aanvangstijden zijn gewijzigd:
Na een bijpassend Joods etentje en speciale inleiding zal de door ons zelf verkozen boekverfilming 'Left luggage' van Jeroen Krabbé worden vertoond en besproken. Deze film is gebaseerd op de roman 'Twee koffers vol' van Carl Friedman. 
(NB: maximaal 40 deelnemers voor het diner)

button 2Wijziging opzet van deze avond: 

Aanvankelijk was aan de leden van de talrijke leeskringen rond Bibliotheek Rivierenland gevraagd de verfilming van een bij hen favoriet boek te nomineren. Echter bij de daarvoor gevraagde aanmelding op uiterlijk 14 september, bleek er uit deze uitverkiezing niet een duidelijke winnaar te voorschijn te zijn gekomen.

Om deze reden hebben de organisatoren van deze avond zelf een van de genomineerde titels gekozen. Dat is geworden de film 'Left Luggage' (uit 1998 van Jeroen Krabbé) gebaseerd op de roman 'Twee koffers vol' (uit 1993 van de Nederlandse schrijfster Carl Friedman). 

Onze excuses voor deze wat andere opzet.

webleftluggageover 'Left Luggage'

Left Luggage is een Nederlands-Belgisch-Britse film uit 1998. De gevierde Nederlandse acteur, filmregisseur en kunstschilder Jeroen Krabbé debuteerde als regisseur met deze film.
Onder de acteurs onder meer Jeroen Krabbé zelf, Lex Goudsmit en Isabella Rosselini (dochter van de beroemde Zweedse actrice Ingrid Bergman en Italiaanse filmregisseur Roberto Rosselini).
Muziek van Henny Vrienten ('Doe Maar').
De film kreeg vier prijzen op het Filmfestival van Berlijn (1998).


over 'Twee koffers vol'

Deze roman uit 1993 speelt zich af in de jaren '70 in Antwerpen. De ik-figuur, Chaja, een Joodse filosofiestudente, werkt als kinderoppas bij het orthodox Joodse gezin Kalman en hecht zich erg aan de kleuter Simcha. Als ze een week niet bij de Kalmans mag komen, omdat ze ruzie heeft gemaakt met de antisemitische conciërge, verdrinkt Simcha. Is dit Chaja's schuld?
Chaja's vader zoekt een koffer met herinneringen aan Berlijn, de stad die hij in de jaren '30 ontvluchtte (zie titel).
Het boek werd uitgegeven bij Van Oorschot in Amsterdam, en in tal van andere landen vertaald.


Bert Nienhuisover Carl Friedman

Carl Friedman, pseudoniem van Carolina Klop, werd in 1952 in Eindhoven geboren. Later woonde zij geruime tijd in Antwerpen, vervolgens in Amsterdam. Zij debuteerde in 1991 met de alom geprezen novelle Tralievader. In 1993 verscheen de roman Twee koffers vol. Ook schreef zij tal van krantencolumns, eerst in Trouw, later in Vrij Nederland
Voor haar werk ontving de schrijfster in 2004 de E. du Perronprijs van de gemeente Tilburg en de letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. 
Lange tijd beweerde Carolina Klop dat
 haar boeken een sterk autobiografisch gehalte hadden. Dit bleek in 2005 echter deels op onwaarheid te berusten. Klop groeide namelijk op in een katholiek gezin. Wel was haar vader tijdens de oorlog gevangene van het concentratiekamp Sachsenhausen. 


over Bibliotheek Rivierenland

logo  Bibliotheek RivierenlandBibliotheek Rivierenland (foto helemaal boven: Bieb Geldermalsen, in 'de Pluk') ondersteunt leesclubs waar mogelijk met boekencollecties.
Nu was er bij Bibliotheek Rivierenland en 
Stroomhuis Neerijnen het idee ontstaan om samen een boekbespreking van een geliefd boek, te combineren met de eventuele verfilming daarvan, en dit alles ook nog met een bijpassend diner. 


deadline aanmelding voor etentje:

  • uiterlijk dinsdag 3 oktober, via website Stroomhuis (maximum 40 personen).