webgongliVierdelige Filmcyclus 'Cinema China' - avond 4 (slot)

Cinema Volksrepubliek II

do 23 nov

De hele vierdelige filmcyclus staat onder leiding van Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis

Aanvang 19:30 uur. Entree voor de vierdelige filmcyclus als geheel: € 30. Reserveren daarvoor nodig. Entree voor deze avond afzonderlijk: € 10, reserveren dan niet nodig.


Dit is de slotaflevering van een vierdelige serie over ‘Cinema China’.

Na uitstapjes naar de China's van Hongkong en Taiwan keren we terug naar de cinema in de Volksrepubliek zelf. 

De 5de generatie filmregisseurs is pas na de Culturele Revolutie begonnen.

De films van deze 5de generatie doorbreken het 'sociaal-realistische' stramien van de oude Chinese film, van pathetisch patriottisme en lange marsen door dit grote land.

In de nu te vertonen film en filmfragmenten worden we geconfronteerd met de nasleep van deze catastrofale ervaringen van vroeger.

Nu zien we een intellectueel die na 20 jaar strafkamp terugkomt bij vrouw en dochter.

Nu zien we ook de grootste filmster van China: (foto boven) Gong Li!

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, is onze gids in deze slotaflevering van de indrukwekkende Chinese filmontwikkeling.
Filmcyclus Cinema Chinawebfilmchina2

Na het aantreden van vastgoedmagnaat Donald Trump als president van de VS, verschuiven de politieke verhoudingen op het wereldtoneel verder. China treedt daarbij meer dan ooit aan als serieuze gegadigde om samen tot een nieuw evenwicht te komen.

Voor het Filmhuis van Stroomhuis is dit alle reden om nu ook in cultureel opzicht de schijnwerpers te richten op China, deze wereldmacht in Azië. In november 2017 organiseert ons Filmhuis daarom een weer vierdelige filmcyclus die nu geheel is gewijd aan de Chinese cinema. Daarbij gaat het ons niet alleen om films uit de Volksrepubliek, maar eveneens om producties uit Hongkong, de voormalige Britse kroonkolonie die in 1997 werd overgedragen aan China. Niet minder Chinees is voorts het eiland Taiwan, door de autoriteiten in Peking beschouwd als een ’afvallige provincie’ van de Volksrepubliek. 

Deze vierdelige Filmcyclus cinema China geeft een tijdsbeeld. Het gaat ook om de Liefde, en om die andere aloude traditie in de Chinese filmgeschiedenis: Kung fu, die onwaarschijnlijk kunstige choreografieën van historische vechtscènes.

U ziet tijdens deze serie vier films, en nog zoveel meer aan filmfragmenten. 

Al deze films zijn geheel Chinees qua identiteit, maar afkomstig uit politiek verschillende landen en gemaakt door de belangrijkste vertegenwoordigers uit de drie gebieden: China tijdens en na de Culturele revolutie, het nog altijd kapitalistisch Hongkong, en het eveneens kapitalistische maar zelfstandige Taiwan. 
Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. 
En er vindt samenwerking plaats op het gebied van productie, distributie en regie. Acteurs houden zich evenmin aan grenzen.

De films en filmfragmenten in deze cyclus zijn gekozen om ons inzicht te geven in deze historisch gegroeide verschillen.

De serie ziet er als volgt uit:

  • za 4 nov: Chinese film, met Chinees etentje
  • do 9 nov: Hongkong
  • do 16 nov: Taiwan
  • do 23 nov: afsluitend opnieuw een film uit Volksrepubliek China.
NB: We bespreken met u het hele programma met de titels van de films die we vertonen, bij de introductie van de  eerste film.


De inleidingen beginnen steeds om 19:30 uur, de films zelf altijd om 20 uur. Kosten voor de hele vierdelige filmcyclus, inclusief alle toelichtingen: € 30. Inclusief het etentje op za 4 nov is dat € 45. Reserveren dan nodig, voor het geheel. Dat kan via de website. Avonden afzonderlijk: € 10. Dan reserveren niet nodig.