Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

webjeannnemoreauOp 31 juli 2017 overleed Jeanne Moreau - eerbetoon aan een opmerkelijke Franse filmactrice

Trouw schrijft: 'Onbevreesd in de rol van vrije, moderne vrouw'

'Jules et Jim'  

do 14 sep

inleiding: Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, 
aanvang 19:30 uur, entree € 5, reserveren niet nodig


Het Filmhuis van Stroomhuis brengt graag een hommage aan
Jeanne Moreau (1928-2017). 

Dat doen we door de vertoning van de ongeëvenaarde film 'Jules et Jim' (1962). Daarin zette zij een - zeker voor die tijd - prachtige, sterke vrouw neer.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ontwikkelde deze Franse actrice zich vervolgens tot een van de iconen van de Franse cinema.
Ook was zij in tal van filmklassiekers symbool van de modernisering van de samenleving.

Dat deed ze steeds in de rol van vrijmoedige, vrijgevochten en tegelijk ook steeds heel ingetogen vrouw.

Jeanne Moreau speelde in circa zestig films, vrijwel alle gemaakt door de vooraanstaande regisseurs van haar tijd.

Uiteraard waren dat de nodige Franse filmmakers, velen van de 'Nouvelle Vague', zoals: Louis Malle, François Truffaut, Roger Vadim, Jacques Demy.


Maar ook tal van vernieuwende filmers van over de grens zagen haar kwaliteiten: Luis Buñuel, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Joseph Losey, Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders.

       Daarmee was Jeanne Moreau ook beslist een grote Europese filmactrice.


Veel van de films waarin Jeanne Moreau de hoofdrol speelde, zijn ook in Nederland uitgebracht.
Die maakten ook hier diepe indruk.

Een daarvan zullen we nu in Stroomhuis als eerbetoon opnieuw vertonen, misschien wel haar belangrijkste film:

Jules et Jim (1962) van François Truffaut 
met in de hoofdrollen: Jeanne Moreau, Oskar Werner en Henri Serre.

Wie herinnert zich in die film niet die scène van het - op een café-terras aan een Parijse boulevard - door die verliefde jongen, almaar op elkaar stapelen van schoteltjes ... Dat was omdat hij moest wachten op die eigenzinnige Catherine (Jeanne Moreau)!

Jules, Jim en Catherine: Een intrigerende drie-polaire relatie, zeg maar: ménage à trois: twee jeugdvrienden houden van dezelfde vrouw, en zij blijft van beide mannen houden.
Maar Jeanne Moreau (en regisseur Truffaut) gaat het vooral om de positie van die vrouw daarin: heel sterk!
Zeker gezien de sfeer in de jaren zestig. 
In Frankrijk, en ook hier: in heel Europa, niet minder toen ook in Nederland.Synopsis

Paris, dans les années 1900: Jules, allemand et Jim, français, deux amis artistes, sont épris de la même femme, Catherine. C'est Jules qui épouse Catherine. La guerre les sépare. Ils se retrouvent en 1918. Catherine n'aime plus Jules et tombe amoureuse de Jim.

   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner