Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webfilmcycluschinaStart vierdelige Filmcyclus 'Cinema China' – avond 1: film & etentje 

Cinema Volksrepubliek

za 4 nov

De hele vierdelige filmcyclus staat onder leiding van Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis


Aanvang etentje: 18 uur. Aanvang introductie Marc Westermann om 19:30 uur. Deelnameprijs van film plus etentje: € 25. De hele vierdelige serie bij elkaar: € 45 (incl. 1 etentje). Reserveren nodig. Dat kan via de website, tot uiterlijk vrijdag 3 nov. De film plus toelichting alleen: € 10. Reserveren dan niet nodig.
button 2


Vandaag de eerste aflevering van de nieuwe vierdelige filmcyclus in Stroomhuis, nu over de moderne Chinese cinema.

Om de betekenis van deze nieuwe filmcyclus te onderstrepen, organiseert Stroomhuis deze eerste avond een Chinees diner.

Dat voorafgaande etentje in UIT-spanning Stroomhuis wordt deze keer verzorgd door een authentieke Chinese cateraar, uit Waardenburg!


Centraal staat vanavond een bijzondere film van een van de vertegenwoordigers van de belangrijke zogenoemde ‘vijfde generatie’ filmregisseurs in de Volksrepubliek.

U ziet hoe ‘gewone’ mensen in China (foto boven) de tijd van de legendarische Chinese leider Mao Zedong -- te weten: de Honderd-Bloemen campagne, de Grote Sprong Voorwaarts en vervolgens de Culturele Revolutie -- hebben ondergaan.

Daarnaast ziet u andere filmfragmenten van, en gesprekken met toonaangevende regisseurs uit wereldmacht China.

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling.
Wim Schoutendorp, oud-buitenlandjournalist, geeft een introductie in rol en betekenis van de legendarische Chinese leider Mao Zedong.


webfilmchina2Filmcyclus Cinema China

Na het aantreden van vastgoedmagnaat Donald Trump als president van de VS, verschuiven de politieke verhoudingen op het wereldtoneel verder. China treedt daarbij meer dan ooit aan als serieuze gegadigde om samen tot een nieuw evenwicht te komen.

Voor het Filmhuis van Stroomhuis is dit alle reden om nu ook in cultureel opzicht de schijnwerpers te richten op China, deze wereldmacht in Azië. In november 2017 organiseert ons Filmhuis daarom een weer vierdelige filmcyclus die nu geheel is gewijd aan de Chinese cinema. Daarbij gaat het ons niet alleen om films uit de Volksrepubliek, maar eveneens om producties uit Hongkong, de voormalige Britse kroonkolonie die in 1997 werd overgedragen aan China. Niet minder Chinees is voorts het eiland Taiwan, door de autoriteiten in Peking beschouwd als een ’afvallige provincie’ van de Volksrepubliek.

Deze vierdelige Filmcyclus cinema China geeft een tijdsbeeld. Het gaat ook om de Liefde, en om die andere aloude traditie in de Chinese filmgeschiedenis: Kung fu (foto), die onwaarschijnlijk kunstige choreografieën van historische vechtscènes.

U ziet tijdens deze serie vier films, en nog zoveel meer aan filmfragmenten. Al deze films zijn geheel Chinees qua identiteit, maar afkomstig uit politiek verschillende landen en gemaakt door de belangrijkste vertegenwoordigers uit de drie gebieden: China tijdens en na de Culturele revolutie, het nog altijd kapitalistisch Hongkong, en het eveneens kapitalistische maar zelfstandige Taiwan. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. En er vindt samenwerking plaats op het gebied van productie, distributie en regie. Acteurs houden zich evenmin aan grenzen.

De films en filmfragmenten in deze cyclus zijn gekozen om ons inzicht te geven in deze historisch gegroeide verschillen.

De serie ziet er als volgt uit:
  • za 4 nov: Chinese film, met Chinees etentje
  • do 9 nov: Hongkong
  • do 16 nov: Taiwan
  • do 23 nov: afsluitend opnieuw een film uit Volksrepubliek China.
NB: We bespreken met u het hele programma met de titels van de films die we vertonen, bij de introductie van de  eerste film.


De inleidingen beginnen steeds om 19:30 uur, de films zelf altijd om 20 uur. Kosten voor de hele vierdelige filmcyclus, inclusief alle toelichtingen: € 30. Inclusief het etentje op za 4 nov is dat € 45. Reserveren dan nodig, voor het geheel. Dat kan via de website. Avonden afzonderlijk: € 10. Dan reserveren niet nodig.


   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner