webslaveFilmhuis brengt slavenepos in kader van Maand van de Geschiedenis

‘Twelve years a slave’

do 26 okt


Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een toelichting.
Aanvang 19:30 uur. De film begint om 20 uur. Entree € 5. Leden Bibliotheek Rivierenland betalen slechts € 4. Reserveren niet nodig.In het kader van de ‘Maand van de geschiedenis’ van de bibliotheken in Nederland, vertoont het Filmhuis van Stroomhuis de historische dramafilm ’Twelve years a slave’.

logo  Bibliotheek RivierenlandDit aangrijpende slavenepos uit circa 1850 speelt zich onder meer af op katoenplantages in de buurt van New Orleans, in het zuiden van de Verenigd Staten. In beeld wordt gebracht het waar gebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse violist Salomon Northrup. Die woont als vrij man met vrouw en kinderen ergens in het noorden van de VS. Dan wordt hij plots door slavenhandelaren ontvoerd, naar het zuiden van de VS en maakt hij daar als slaaf de meest verschrikkelijke dingen mee.

Solomon Northup wordt pas na 12 jaar bevrijd. Hij herkrijgt dan zijn vrijheid, want dat was zijn recht. Maar zijn lotgenoten op de plantage blijven als slaaf rechteloos achter. Dit besef, dat vrijheid voor ieder mens dient te gelden, dreunde nog jaren door en leidde uiteindelijk in 1861 tot de finale afrekening in de Amerikaanse Burgeroorlog, tussen het noorden en zuiden van de VS

Deze film uit 2013, van de in Amsterdam wonende Britse regisseur en kunstenaar Steve Mc Queen, is de boekverfilming van de gelijknamige autobiografie uit 1853 van Solomon Northup  Ook Bianca Stigter, de Nederlandse vrouw van Mc Queen, speelde daar een rol in. Voor zijn film kreeg Mc Queen in 2014 een Oscar, in Nederland daarnaast vorig jaar de prestigieuze Johannes Vermeer kunstprijs.