Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webLuchtRuisdaelFilmhuis: afsluiting filmseizoen 

‘Hollands licht’

vr 30 jun


Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een toelichting.

NB: het diner dat eerder was aangekondigd voor deze avond, gaat helaas NIET door.
Dit vanwege een tegenvallende belangstelling.

Mensen die zich al hadden opgegeven, krijgen bericht.
 

Toegang film alleen € 5. Reserveren niet nodig. Leden Bibliotheek Rivierenland entree film: € 4button 2

Deze prachtige documentaire ‘Hollands licht’ (2010), van Pieter-Rim de Kroon en Maarten de Kroon, is de afsluiting van het filmseizoen. 

Bestaat er specifiek 'Hollands licht'?
De broers Pieter-Rim en Maarten stellen deze vraag over dit culturele fenomeen in hun documentaire.
Onderscheidt 'ons' licht zich werkelijk van dat in andere landen?
Of is het een kunsthistorische mythe?

Hun zoektocht brengt hen vanzelfsprekend naar de 17de eeuwse Hollandse schilderkunst van bijvoorbeeld Ruisdael en filmmakers als Bert Haanstra.
Gaven de Hollandse landschapschilders het licht realistisch weer?
Of moeten we hun schilderijen zien als verbeeldingen van de werkelijkheid?

NB: schilderij boven: de beroemde luchten van Jacob van Ruisdael, 1668, hier aan de rand van de Betuwe: boven de Lek, bij Wijk bij Duurstede.

In de film laten wetenschappers en kunstenaars hun licht schijnen over deze kwestie.
Ook weerman Erwin Krol geeft commentaar.
Schitterende wolkenluchten ziet hij, maar ze hadden niets met de werkelijkheid te maken.
Als de wolken al niet kloppen, zouden de schilders dan wel het licht realistisch hebben vastgelegd?

Bijzonder voor de Hollandse atmosfeer is de hoge luchtvochtigheid, die contouren onscherp maakt.
Het Nederlandse licht is zacht.
Dat prachtige licht ontstaat in een land met grote rivieren door oneindig laagland met weidse vergezichten en grauwe wolkenluchten; zoals Marsman in ‘Denkend aan Holland’ beschrijft.
   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner