webkoyaanisqatsiFilmcyclus Amerika, deel VI (slot) 

'Koyaanisqatsi'  
 ('Aarde uit balans')


do 7 sep

Inleidingen: Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, en Wim Schoutendorp, oud-dagbladjournalist
Aanvang inleiding 19:30 uur, de film begint om 20 uur, entree € 5. 
  

Filmhuis Neerijnen opent het najaarseizoen met de uitzonderlijke documentaire ‘Koyaanisqatsi’, in 1982 gemaakt door de Amerikaanse regisseur Godfrey Reggio.

Hypnotiserende cultfilm zonder gesproken tekst, sloeg in als een bom onder de vele doemdenkers uit die tijd.

  • webglasslaviniadeze film vertonen we mede als eerbetoon aan de componist van de soundtrack Philip Glass, die dit jaar op 31 januari 80 jaar is geworden. Volgens velen is Glass de Mozart, Bach en Beethoven van deze tijd.
  • van Philip Glass is in Nederland Lavinia Meijer, op harp, de perfecte vertolkster, ook trouwens wereldwijd. Zij ging naar die 80ste verjaardag van Glass, en sprak daarna met Paul Witteman. Van dat tv-optreden van Lavinia - op zo 5 feb, in 'Podium Witteman' - zullen we fragmenten draaien.
  • vorig jaar maakte Lavinia Meijer een dubbel-cd met louter muziek van Philip Glass, en van enkele van diens volgelingen. Al die voor andere instrumenten geschreven stukken zette Lavinia - in nauwe samenspraak met Philip (foto) - over op harp. Veel van die stukken bracht ze eind vorig jaar onder meer tijdens een volstrekt uitverkocht concert in de Verkade-fabriek in Den Bosch (grote zaal Willem II).

Over de film 'Koyaanisqatsi'

De vrienden
Godfrey Reggio en Philip Glass schetsen een onthutsend beeld van een aarde ‘uit balans’. Maar zij laten de planeet ook zien als een onverwoestbaar organisme. Daarin is de mens niet meer dan een passant, een armzalige voetnoot in de eeuwigheid van het universum.

Of zoals Hella Haasse het formuleerde: als ‘Krassen op een rots’, over de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Indonesië.

In de taal van de Hopi-indianen betekent koyaanisqatsi ’leven in onbalans‘, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven.

De film is de eerste en bekendste in de zogenoemde Qatsi-trilogie, met daarnaast ‘Powaqqatsi’ (1988) ‘leven in transformatie’ en ‘Naqoyqatsi' (2002) ’leven als oorlog’. De trilogie geeft verschillende aspecten weer van de relatie tussen mens, natuur en technologie.
Voor ook die twee latere films scheef Philip Glass steeds de indrukwekkende muziek.

Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een toelichting.


webhopi Filmcyclus: Amerika (slot)

Met het aftreden van Barack Obama en het aantreden van de omstreden en grillige nieuwe president van de VS, vastgoedtycoon en miljardair Donald Trump, is Amerika verdeeld tot op het bot. Ook in de internationale politiek breken er onzekere tijden aan. Behalve om economisch beleid en politieke visie, gaat het vooral ook om grote culturele en morele waarden.

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen heeft de afgelopen jaren tal van drie- of vierdaagse filmcycli georganiseerd, zoals over het Italiaanse neorealisme, de Franse Nouvelle Vague, de eigen Nederlandse cinema, en ‘400 jaar William Shakespeare’. De belangrijke beleidswisselingen nu in de VS lijken ons reden genoeg om deze keer alle aandacht te richten op de filmtradities in de VS. 

Uiteraard hebben we daarin een scherpe keuze moeten maken, want de Amerikaanse cinema is zeer overvloedig en ook heel verscheiden. Uit de veelheid aan filmtitels hebben we de volgende selectie gemaakt: films over de grote morele waarden in de Amerikaanse politiek, over grootkapitaal en machtsmisbruik, over de jongerencultuur en over de omgang met de natuurlijke rijkdom. Uiteraard komen ook de indianen ter sprake, de uit hun habitat verdreven oorspronkelijke bewoners van dit enorme continent. 
Daarbij ziet u zowel Hollywoodproducties als films en filmfragmenten uit het alternatieve en arthouse-circuit.

webbobdylanWe hebben voor u een serie van liefst zes avonden samengesteld, alle ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. De tweede filmavond, vrijdag 7 april, wordt voorafgegaan door een Amerikaans diner, weer bereid door onze vriendinnen van cateringbedrijf ‘Pain Perdue’ uit Rumpt.

Deze bijzondere ‘Filmcyclus Amerika’ ziet er als volgt uit:

  • do 19 jan:   ‘Lincoln’: afschaffing slavernij
  • vr 7 apr:     ‘Citizen Kane’, de teloorgang van een krantenmagnaat
  • do 13 apr:   ‘There will be blood’, over de ondergang van een oliebaron
  • do 20 apr:   ‘I’m not there’, over de protestcultuur die Nobelprijswinnaar Bob Dylan voortbracht
  • do 18 mei:   ‘Racing extinction’, acties van filmers en kunstenaars tegen de bedreiging van de biodiversiteit
  • do 7 sep:     ‘Koyaanisqatsi’, indianen over een wereld ‘in onbalans’ (slot).
Aanvang diner op vr 7 apr: 18 uur, start inleiding filmcyclus en film om circa 20 uur, deelname eten en film € 25. Reserveren nodig. Dat kan tot wo 5 apr. 
Toegang films alleen kan ook: entree € 5. Reserveren dan niet nodig. Aanvang alle filmavonden (m.u.v. 7 april) steeds om 19:30 uur. Start hoofdfilm om 20 uur.