Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webkoyaanisqatsiFilmcyclus Amerika, deel VI (slot) 

'Koyaanisqatsi'  
 ('Aarde uit balans')


do 7 sep

Inleidingen: Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, en Wim Schoutendorp, oud-dagbladjournalist
Aanvang inleiding 19:30 uur, de film begint om 20 uur, entree € 5. 
  

Filmhuis Neerijnen opent het najaarseizoen met de uitzonderlijke documentaire ‘Koyaanisqatsi’, in 1982 gemaakt door de Amerikaanse regisseur Godfrey Reggio.

Hypnotiserende cultfilm zonder gesproken tekst, sloeg in als een bom onder de vele doemdenkers uit die tijd.

  • webglasslaviniadeze film vertonen we mede als eerbetoon aan de componist van de soundtrack Philip Glass, die dit jaar op 31 januari 80 jaar is geworden. Volgens velen is Glass de Mozart, Bach en Beethoven van deze tijd.
  • van Philip Glass is in Nederland Lavinia Meijer, op harp, de perfecte vertolkster, ook trouwens wereldwijd. Zij ging naar die 80ste verjaardag van Glass, en sprak daarna met Paul Witteman. Van dat tv-optreden van Lavinia - op zo 5 feb, in 'Podium Witteman' - zullen we fragmenten draaien.
  • vorig jaar maakte Lavinia Meijer een dubbel-cd met louter muziek van Philip Glass, en van enkele van diens volgelingen. Al die voor andere instrumenten geschreven stukken zette Lavinia - in nauwe samenspraak met Philip (foto) - over op harp. Veel van die stukken bracht ze eind vorig jaar onder meer tijdens een volstrekt uitverkocht concert in de Verkade-fabriek in Den Bosch (grote zaal Willem II).

Over de film 'Koyaanisqatsi'

De vrienden
Godfrey Reggio en Philip Glass schetsen een onthutsend beeld van een aarde ‘uit balans’. Maar zij laten de planeet ook zien als een onverwoestbaar organisme. Daarin is de mens niet meer dan een passant, een armzalige voetnoot in de eeuwigheid van het universum.

Of zoals Hella Haasse het formuleerde: als ‘Krassen op een rots’, over de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Indonesië.

In de taal van de Hopi-indianen betekent koyaanisqatsi ’leven in onbalans‘, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven.

De film is de eerste en bekendste in de zogenoemde Qatsi-trilogie, met daarnaast ‘Powaqqatsi’ (1988) ‘leven in transformatie’ en ‘Naqoyqatsi' (2002) ’leven als oorlog’. De trilogie geeft verschillende aspecten weer van de relatie tussen mens, natuur en technologie.
Voor ook die twee latere films scheef Philip Glass steeds de indrukwekkende muziek.

Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een toelichting.


webhopi Filmcyclus: Amerika (slot)

Met het aftreden van Barack Obama en het aantreden van de omstreden en grillige nieuwe president van de VS, vastgoedtycoon en miljardair Donald Trump, is Amerika verdeeld tot op het bot. Ook in de internationale politiek breken er onzekere tijden aan. Behalve om economisch beleid en politieke visie, gaat het vooral ook om grote culturele en morele waarden.

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen heeft de afgelopen jaren tal van drie- of vierdaagse filmcycli georganiseerd, zoals over het Italiaanse neorealisme, de Franse Nouvelle Vague, de eigen Nederlandse cinema, en ‘400 jaar William Shakespeare’. De belangrijke beleidswisselingen nu in de VS lijken ons reden genoeg om deze keer alle aandacht te richten op de filmtradities in de VS. 

Uiteraard hebben we daarin een scherpe keuze moeten maken, want de Amerikaanse cinema is zeer overvloedig en ook heel verscheiden. Uit de veelheid aan filmtitels hebben we de volgende selectie gemaakt: films over de grote morele waarden in de Amerikaanse politiek, over grootkapitaal en machtsmisbruik, over de jongerencultuur en over de omgang met de natuurlijke rijkdom. Uiteraard komen ook de indianen ter sprake, de uit hun habitat verdreven oorspronkelijke bewoners van dit enorme continent. 
Daarbij ziet u zowel Hollywoodproducties als films en filmfragmenten uit het alternatieve en arthouse-circuit.

webbobdylanWe hebben voor u een serie van liefst zes avonden samengesteld, alle ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. De tweede filmavond, vrijdag 7 april, wordt voorafgegaan door een Amerikaans diner, weer bereid door onze vriendinnen van cateringbedrijf ‘Pain Perdue’ uit Rumpt.

Deze bijzondere ‘Filmcyclus Amerika’ ziet er als volgt uit:

  • do 19 jan:   ‘Lincoln’: afschaffing slavernij
  • vr 7 apr:     ‘Citizen Kane’, de teloorgang van een krantenmagnaat
  • do 13 apr:   ‘There will be blood’, over de ondergang van een oliebaron
  • do 20 apr:   ‘I’m not there’, over de protestcultuur die Nobelprijswinnaar Bob Dylan voortbracht
  • do 18 mei:   ‘Racing extinction’, acties van filmers en kunstenaars tegen de bedreiging van de biodiversiteit
  • do 7 sep:     ‘Koyaanisqatsi’, indianen over een wereld ‘in onbalans’ (slot).
Aanvang diner op vr 7 apr: 18 uur, start inleiding filmcyclus en film om circa 20 uur, deelname eten en film € 25. Reserveren nodig. Dat kan tot wo 5 apr. 
Toegang films alleen kan ook: entree € 5. Reserveren dan niet nodig. Aanvang alle filmavonden (m.u.v. 7 april) steeds om 19:30 uur. Start hoofdfilm om 20 uur.


   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner